Julkisilla hankinnoilla tavoitellaan kustannustehokkaita ja toimivia ratkaisuja julkisen sektorin ja kuntalaisten tarpeisiin. Samaan aikaan julkisilla hankinnoilla voidaan myös edistää innovaatioita, vaikuttaa markkinoiden kehittymiseen ja saada aikaan referenssejä uusia ratkaisuja tarjoaville yrityksille.

Julkiset hankinnat voidaan siis nähdä osana elinkeinopolitiikkaa.

Tämä edellyttää strategista hankintojen johtamista, uusien toimintamallien käyttöönottoa ja kokemuksista oppimista. Tarvitaan myös uskallusta hankkia uusia ratkaisuja, joista ei välttämättä ole aikaisempaa kokemusta.

TAMPEREEN TAVOITTEET sähköbussien hankintaan ja sähköisen julkisen liikenteen edistämiseksi on yksi esimerkki. Sillä tavoitellaan sujuvaa liikkumista kuntalaisille. Samalla edistetään myös välillisesti sähköisen liikenteen infrastruktuurin ja palveluiden markkinan kehittymistä.

Innovatiivisten ratkaisujen hankinnoissa on usein kyseessä uusien entistä parempien ratkaisujen hakeminen ja innovaatioiden tukeminen hankintojen suunnitteluvaiheessa. Hankittavalle ratkaisulle voidaan asettaa innovaatiotavoitteita, joiden kautta yritykset aidosti haastetaan miettimään uusia ideoita.

Samalla annetaan mahdollisuudet hyödyntää uusinta teknologiaa ja uusia liiketoimintamalleja. Innovatiivisten ratkaisujen hankinnoissa painottuvat eri asiat kuin perinteisistä toimintatavoista, joissa usein painotetaan investointikustannuksia ja keskitytään enemmän kilpailutusprosessin läpiviemiseen.

YRITYSTEN NÄKÖKULMASTA julkiset hankinnat voivat tarjota referenssejä uusille tuotteille ja palveluille. Cleantech-ratkaisuissa investointikustannukset ovat usein perinteisiä korkeammat, mutta elinkaarenaikaiset vaikutukset huomioiden tilanne voi hyvin olla päinvastainen.

Elinkaaren aikaisten kustannusten ja hyötyjen roolia hankintakriteereissä on hyvä pohtia. Kriteereissä voidaan painottaa tuloksellisuutta, mikä osaltaan kannustaa yrityksiä kehittämään palvelua myös sopimuskauden aikana.

HANKINNOISTA TIEDOTETAAN yrityksille usein etukäteen, mutta vielä enemmän voitaisiin panostaa ajoissa tapahtuvaan tarjouspyyntöä edeltävään avoimeen markkinavuoropuheluun. Miten yritysten näkemykset saadaan aidosti osaksi hankintojen suunnittelua? Vuoropuhelu yritysjärjestöjen kanssa ja hankinta-asiamiesten käyttäminen ovat hyviä käytäntöjä. Alueen yrityksille tästä on hyötyä, mutta tärkeätä on myös tukea verkottumista muiden edelläkävijäyritysten kanssa.

TEKES ON EDISTÄNYT innovaatioita julkisissa hankinnoissa muutamien vuosien ajan. Tekes voi tietyin edellytyksin tukea innovatiivisten hankintojen suunnittelua Huippuostajat ja Innovatiiviset kaupungit (INKA) ohjelmien kautta, kun ollaan hankkimassa merkittävästi entistä parempia ratkaisuja ja samalla kehitetään markkinoiden toimintaa. Näissä tapauksissa hankittavilla edelläkävijäratkaisuilla tulee olla uskottavaa kansainvälistä liiketoimintapotentiaalia.

KOKEMUKSIA INNOVAATIOISTA ja niiden edistämisestä julkisissa hankinnoissa löytyy useista kunnista. Esimerkiksi Jyväskylässä, Oulussa ja Tampereella on tehty pitkäjänteistä ja kokonaisvaltaista työtä hankintojen kehittämisessä. Tästä on myös saatu positiivisia kokemuksia.

Sampsa Nissinen

Ohjelmapäällikkö, Huippuostajat-ohjelma, Tekes

Kolumni on julkaistu Kuntalehdessä 1/2015.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*