Suomen talouskehitys on viimeisten kolmen vuoden aikana ollut erittäin heikkoa. Viime vuonna kokonaistuotannon lasku loiveni, mutta bruttokansantuote laski silti 0,1 prosenttia edellisvuodesta.

Suomessa oli huhtikuun lopussa lähes 340 000 työtöntä työnhakijaa, ja työttömyysasteen ennustetaan laskevan hyvin hitaasti. Nämä vaikeuttavat osaltaan julkisen talouden vakauttamista.

Suomen kolmas perättäinen taantumavuosi, surkea työllisyystilanne ja maailman muuttuminen haastavat kuntakentän pohtimaan 429 000 työntekijänsä työn tulevaisuutta.

Kuntien asiantuntijoille tehdystä tulevaisuuden osaamistarpeiden kartoituksesta käy ilmi, että kunnissa on monimuotoistettu palveluprosesseja ja muutettu palvelukulttuuria asiakaslähtöiseksi. Johtajuuden odotetaan uudistuvan niin, että siitä tulee läsnä olevaa, vuorovaikutteista ja valmentavaa. Johtajilta edellytetään kyvykkyyttä näkemykselliseen, innovatiiviseen ja eri intressiryhmien kanssa tavoitteellisesti toimivaan muutosjohtajuuteen.

Järvenpään kaupungin järjestämä inno- ja ideakilpailu on yksi esimerkki siitä, miten kunta voi innostaa henkilöstöään miettimään oman työyhteisönsä kehittämistä. Järvenpäässä kannustettiin henkilöstöä pohtimaan koko työyhteisöä hyödyttäviä ideoita, joilla kehitettäisiin työntekoon uusia malleja. Siellä kilpailu osoitti, että aikaa oman työn kehittämiseen löytyy ja että kehittäminen on osa jokapäiväistä normaalia työntekoa. Järvenpäässä on työn kehittämisestä tullut vuosien saatossa organisaation selkeä vahvuus. Henkilöstö haluaa kertoa ideoistaan ja laittaa niitä kiertoon. Perusteellisesti pohditut ideat poikivat kaupungille myös taloudellisia säästöjä.

KT:n ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen yhdessä organisoiman kunta-alan työelämän kehittämisohjelma Kunteko 2020 käynnistyy ensi syksynä. Sen yhtenä keskeisenä tavoitteena on tuottaa kunta-alalle työelämän läpimurtoinnovaatioita. Ohjelmalla tehdään näkyväksi ja tunnetuksi kuntakentän kehitystyötä ja vaikuttavia käytäntöjä. Tavoitteena on myös parantaa kuntakentän kehittämisosaamista ja syventää oppimista kuntakentästä nousevista teemoista.

On toivottavaa, että mahdollisimman moni kunta lähtee Kuntekoon mukaan.

Hyvää, inspiroivaa ja rentouttavaa kesää kuntaväelle!

Suvi Veramo

Viestintäpäällikkö, KT Kuntatyönantajat

Kirjoitus on alun perin julkaistu Kuntaliiton blogissa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*