Toisin päin ajatellen ja toimien löytyy uusia ja luovia ratkaisuja. Miettiessäni, miten kuvaisin nykyistä valtion kuntiin suuntaamaa ohjausta, luonnehdin sitä pyrkimykseksi hallita kuntien toimintaa. Entä jos tämä hallinta muuttuisi sallinnaksi?

Helmikuun alussa pidettiin kuntakokeilujen avausseminaari Helsingissä. Valtiovarainministeriön käynnistämien kokeilujen tavoitteena on vahvistaa kuntien edellytyksiä järjestää asukkaidensa palveluja, vauhdittaa normien purkua sekä etsiä uusia tuottavampia tapoja järjestää palvelut asiakaslähtöisesti. Kokeiluissa on jo nähtävissä ensimmäisiä ituja sallinnasta. Kokeilujen kohteena ovat esimerkiksi hyvinvoinnin integroidut toimintamallit, koulutuspalvelukokeilut, kuntien ja Kelan yhteistyö sekä nuorisotakuukokeilut. Aikaa näille kokeiluille on kaksi vuotta.

Kunnat haluavat kokeiluja ja ovat olleet aloitteellisia laaja-alaisen kokeilutoiminnan aikaansaamiseksi. Joukko kuntia teki yli vuosi sitten Kuntaliitolle esityksen, jolla ne toivoivat liiton edistävän modernin vapaakuntakokeilun käynnistämistä. Aloitteen tehneet kunnat, mm. Hattula, Hollola ja joukko seutukaupunkeja, näkivät tärkeänä, että kokeilut ovat kokonaisvaltaisia ja mahdollistavat toimialojen välisen yhteistyön kunnissa. Kuntien esityksen mukaan on mahdollistettava pitkän tähtäimen ratkaisut. Siksi kokeilujen tulisi kestää yli hallituskauden ajan.

Aloitteen johdosta Kuntaliitto ehdotti, että uuteen kuntalakiin otettaisiin säännökset kuntien kokeilutoiminnasta. Yleinen kokeilusäännös antaisi mahdollisuuden reagoida nopeasti paikalliseen kehittämiseen ja toimintatapojen uudistamiseen. Näyttää siltä, että tätä säännöstä kuntalakiin ei vielä tule. Laaja-alaisen kuntakokeilun käynnistäminen pian alkavalla uudella hallituskaudella on Kuntaliiton keskeinen hallitusohjelmatavoite.

Vapaus kutsuu kehittämään

Mikä sitten muuttuisi, kun hallinnan sijasta sallisimme entistä enemmän paikallisia ratkaisuja? Kuntien omat voimavarat ja erityispiirteet saataisiin kehittämisen lähtökohdaksi. Kuntalais- ja asiakaslähtöisyys eivät jäisi mantrapuheeksi, vaan niistä tulisi käytäntöä paikallisella tasolla.

Väitän, että nykyinen, liian pitkälle viety kontrolli on suurin este kuntalais- ja asiakaslähtöiselle toiminnalle. Kontrollia tarvitaan sen verran, että kaikista kansalaisista pidetään huolta eikä kukaan jää heitteille. Mutta pyrkimys tasapäistämiseen kontrollin avulla ei ole kenenkään etu.

Salliva kokeilutoiminta aktivoisi paikallista kehittämistyötä. Tällä hetkellä epävarmuuksien keskellä toimivissa kunnissa moni tärkeä kehittämistyö on pysähdyksissä. Tarvitaan muutos henkisessä ilmapiirissä, uusi innostuminen. Kokeiluiden keskeinen periaate on idea vapaudesta. Vapaus kutsuu kehittämään, se houkuttelee ideoimaan, suunnittelemaan ja ryhtymään käytännön toimenpiteisiin.   Eri toimijoiden välinen vuorovaikutus ja yhdessä tekeminen antavat energiaa.

Mitä kokeilutoiminta merkitsisi henkilöstön näkökulmasta? On toki tavallaan helppoa toimia sääntöjen mukaisesti, ja kokeilutoiminta voi herättää turvattomuutta. Osaanko toimia uudella tavalla? Kokemukseni mukaan kokeileva ja salliva toimintakulttuuri lisää pääsääntöisesti työmotivaatiota. Vaikka kokeilut työllistävätkin, niihin liittyvä vuorovaikutus synnyttää energiaa. Kun löydetään uutta, se myös itsessään palkitsee. Salliva ja kokeileva toimintatapa luo arkivoimaa.

Valtion mahdollistamilla laaja-alaisilla kuntakokeiluilla voidaan palauttaa luottamus kunta–valtio-suhteeseen. Kuntien luottamus valtioon on rapissut tällä hallituskaudella monesta syystä. Poukkoileva kuntapolitiikka, kuntien näennäiskuulemiset ilman aitoa osallisuutta sekä kuntarakennelain edellyttämät pakkoselvitykset ovat muiden muassa tekijöitä, jotka ovat tätä luottamusta nakertaneet.

Säätämällä laaja-alaiset kuntakokeilut mahdollisiksi uusi hallitus ja eduskunta viestisivät kuntiin päin luottavansa niiden kykyyn etsiä paikallisesti toimivimmat ratkaisut. Luottamusta ei palauteta puheilla, se palautetaan konkreettisilla teoilla. Siksi laaja-alaisten kuntakokeilujen käynnistäminen seuraavalla hallituskaudella on mielestäni välttämätöntä.

Kaija Majoinen

Kuntaliiton tutkimus- ja kehitysjohtaja

Kirjoitus on julkaistu alun perin Kuntaliiton blogissa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä