Kuntalehden 9/2021 pääkirjoitus

Hyvinvointialueiden synty muovaa kuntakenttää ennennäkemättömällä tavalla. Kuntien hallinnosta irtoaa aimo osa keskeisiä toimintoja, kun vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelun järjestämisestä siirtyy kunnilta hyvinvointialueille.

Asiakaskunta säilyy kuitenkin ennallaan kunnissa. Terveysasemat, sosiaalityö, sairaanhoito ja pelastusasemat pysyvät kutakuinkin paikoillaan, samoin niiden henkilökunta jatkaa pääsääntöisesti tutuissa tehtävissään. Hallinnollisten prosessien muuttuessa nämä ennen niin keskeisesti kuntien rooteliin kuuluneet toiminnot etääntyvät pakostakin kuntien hallinnosta.

Mistä löytyy tuoreita voimia viemään uudistus menestyksellä läpi siten, että kunnat säilyvät edelleen ihmistä lähellä olevina palveluyksikköinä?

Onneksi kunta- ja aluejohtamisen opiskelu on tällä hetkellä suosittua. Esimerkiksi Tampereen yliopistoon hallintotieteitä lukemaan haki tänäkin vuonna lähes 1 500 opiskelijaa, kun aloituspaikkoja on 132. Harvempi kuin joka kymmenes otettiin opiskelijaksi. Lisäksi Vaasan ja Lapin yliopistoissa opiskelijamäärät ovat olleet kasvussa. Vaasassa tämän kevään hakijamäärä kasvoi runsaat 15 prosenttia edellisvuodesta.

                    *          *          *

Opiskelijoiden itsensä mukaan nimenomaan osallistuminen yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen on keskeinen motivaatio hallintotieteiden opiskelussa.

– Kunnassa pystyn vaikuttamaan yhteisiin asioihin konkreettisemmin kuin politiikassa, ja kunta- ja aluejohtamisessa on todella hyvät opettajat. Se oli yksi tärkeä houkutin, kertoo Tampereelta juuri valmistunut Risto Uotila Kuntalehden tämän numeron Johtaminen-teeman sivuilla 22–25.

– Olen ollut nuoresta asti kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista, ja kunta on elämän perusyksikkö, sanoo puolestaan neljännen vuoden opiskelija Katariina Jortikka.

Hallintotieteiden koulutus erikoistuu maisteriopinnoissa, joissa valittavana on viisi linjaa: ympäristöpolitiikka ja aluetiede, kunta- ja aluejohtaminen, julkinen talousjohtaminen, julkisoikeus sekä hallintotiede.

Varsinkin kunta- ja aluejohtaminen on se suuntaus, josta tulevaisuuden kuntajohtajat valmistuvat. Hallintotieteiden opiskelijoista nämä opinnot aloittaa vuosittain noin 25 opiskelijaa. Ja imu käytännön kuntajohtamiseen näkyy jo opiskelujen aikana.

– Imua riittää vähän jopa liikaakin. Vedän graduseminaareja ja niihin osallistuvista opiskelijoista kolme neljästä alkaa olla jo jossain alan töissä, mikä hieman hankaloittaa opetusta, kunta- ja aluejohtamisen professori Arto Haveri kertoo Kuntalehden jutussa.

Kiinnostus kunta-alaan on hyvä uutinen. Kuntien ja hyvinvointialueiden keskinäinen suhde on vasta muotoutumassa, mutta sen suhteen toimivuus on elintärkeää koko Suomelle. Niin kokeneet kuin tuoreetkin voimat tarvitaan rakentamaan uusi kuntien Suomi.

Kuntalehti tukee hallintotieteiden opiskelun aloittavia tilaamalla heille lehden digiversion vuodeksi. Tilaus on siis ilmainen.

Kuntamarkkinat verkossa

Vuoden tärkein kuntatapahtuma Kuntamarkkinat järjestetään 15.–16.9. pandemian vuoksi verkossa. Yli 300 seminaarin ja tietoiskun ohjelmaa pääsee seuraamaan maksutta rekisteröitymällä osoitteessa kuntamarkkinat.fi.

Kuntamarkkinoilla tavataan!

Markku Vento, päätoimittaja