Kuntalehden 7/2020 pääkirjoitus

Koronapandemia pani maaliskuussa maailman ja myös Suomen kiinni. Kansalaisten liikkumista haluttiin rajoittaa monin tavoin, jotta covid19-viruksen leviäminen saataisiin aisoihin.

Kokoontumisrajoitukset lopettivat käytännössä kaikkien tapahtumien järjestämisen. Aluksi yli kymmenen hengen kokoontumiset olivat kiellettyjä. Kesän lähestyessä viruksen leviäminen oli saatu kuriin ja hallitus päätti sallia alle 50 hengen tapahtumien järjestämisen kesäkuun alusta alkaen – toki turvaetäisyys- ja hygieniasuosituksia noudattaen.

Erityisjärjestelyin on mahdollista toteuttaa myös suurempia yleisötilaisuuksia, mutta yli 500 hengen yleisötilaisuudet ovat kiellettyjä.

Rajoitukset ja suositukset ovat voimassa näillä näkymin heinäkuun loppuun asti, jolloin tilannetta arvioidaan uudelleen.

Suomen kesäelämän osittainen avautuminen näkyy lisääntyneenä rohkeutena järjestää monen paikkakunnan perinteisiä kesätilaisuuksia, kulttuuririennoista ja urheilukilpailuista alkaen.

Myös toukokuun lopussa tehty päätös sallia kotimaanmatkailu turvallisuusohjeita noudattaen tuo lisää valoa tilanteeseen.

Vaikka Suomen avaaminen ei pysty korvaamaan koronasta johtuvia tulonmenetyksiä, sillä on erittäin tärkeä signaalivaikutus. Elämä jatkuu kaikesta huolimatta ja palautuu hiljalleen normaaliksi – ainakin kesän ajaksi. Ja kun syksy saapuu, Suomi on entistä valmiimpi kohtaamaan uudet haasteet.

Kuntamarkkinat verkossa

Kesän ja syksyn suurtapahtumat joutuivat kuitenkin koronaviruksen uhreiksi. Perinteiset musiikkifestivaalit on jouduttu perumaan, ja mm. Helsingin Juhlaviikot ja marraskuinen Slush-tapahtuma pidetään sitten ensi vuonna.

Kunta-alan tärkein vuotuinen tapahtuma Kuntamarkkinat toteutetaan myös tänä vuonna, mutta verkkoversiona. Päivämäärä on sama kuin fyysisillä markkinoilla eli 9.–10. syyskuuta. Osallistujien ilmoittautuminen avautui kesäkuun alussa.

Kuntamarkkinoita on järjestetty Kuntatalolla Helsingissä jo vuodesta 1995 alkaen, ja tänä vuonna kyseessä on 26. vuosi. Kuntatalolle on tullut kahden syyskuun päivän ajaksi 7 000–8 000 kävijää verkostoitumaan ja osallistumaan, mutta myös vaikuttamaan. Kuntalehti järjestää Kuntamarkkinat yhteistyössä Kuntaliiton kanssa.

Viime vuonna Kuntamarkkinoilla pidettiin yli 300 seminaaria ja tietoiskua, joihin osallistui jälleen tuhansia kunta-alan ammattilaisia ympäri maata, niin kuntien viranhaltijoita kuin luottamushenkilöitäkin, mutta myös kolmannen sektorin toimijoita. Lähes 200 näytteilleasettajaa täytti Kuntatalon ääriään myöten. Myös tänä vuonna mukana on kumppaneita kertomassa uutuuksistaan ja palveluistaan.

Tänä vuonna verkossa tapahtuva Kuntamarkkinat voi hyvinkin ylittää aiemmat kävijäennätykset, sillä osallistumaan pystyy helposti ja maksutta kaikkialta Suomesta. Yli sadan seminaarin ja tietoiskun ohjelma on edelleen vahvasti asiantuntija- ja ammattilaisvetoinen.

Ohjelman huippuhetket on helppo nimetä. Keskiviikkona 9. syyskuuta on kuntavaalit 2021 -sesongin aloittava puolueiden puheenjohtajien paneeli ja kuntatalouteen painottuvana torstaina 10. syyskuuta puheen pitää taloustieteen nobelisti Bengt Holmström.

Tänä vuonna ajantasaisen ja olennaisen tiedon saanti on entistä tärkeämpää. Koska korona. Siksi Kuntamarkkinat.

Markku Vento, päätoimittaja