Kuntalehden 6-7/2022 pääkirjoitus

Sateen jälkeen tulee pouta, kertoo vanha luotettava sananlasku. Sama ajatus on aina sopinut myös pandemiaan eikä ole mitään syytä olettaa, etteikö näin olisi asia myös covid-19-viruksen kanssa.

Kun erilaiset koronan aiheuttamat kokoontumisrajoitukset purettiin maaliskuun alussa, taustalla oli suunnan muutos hallituksen strategiassa: nyt haluttiin avata yhteiskunta sen sijaan, että olisi kaikin voimin pyritty estämään viruksen leviäminen.

Syynä oli nopeasti levinneen omikronmuunnoksen osoittautuminen rokotussuojan saaneille lopulta melko harmittomaksi taudiksi. Kun virustutkijat olivat koronakriisin alussa arvelleet viruksen jäävän kiertämään maapallolle, mutta muuttuvan ns. kausiflunssan tyyppiseksi, nyt kohdattiin ensimmäinen tällainen versio.

Virus aiheutti vielä kuluneena keväänä kuolemia rokottamattomien ja perussairaiden parissa, mutta valtaosalla tartunnan saaneista tauti esiintyi lievässä muodossa. Ennustaminen on vaikeaa, etenkin tulevaisuuden, mutta toivoa ainakin sopii, että tutkijoiden esiin nostama ajatus viruksen lievenemisestä pysyvästi pitää paikkansa.

Ja nopeasti Suomi ja Eurooppa avautuivatkin. Etätyöt vaihtuivat monin paikoin läsnä- ja hybridimalliin, harrastustoiminta lähti taas liikkeelle. Ravintolaelämä palasi maskittomaan rytmiin, konsertteja ja teatteriesityksiä pystyi seuraamaan paikan päällä. Kesäksi lomamatkoja niin koti- kuin ulkomaillekin on varattu ennen koronaa olleeseen tahtiin, vaikkakin Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut ikävän sivumaun.

          *          *          *

Kuntalehden tässä numerossa on hieno kattaus Suomen kunnissa kesällä pidettävistä tapahtumista. Listaa nähtävyyksistä ja tapahtumista lukiessa huomaa, kuinka valtavan rikasta tarjontaa kunnissa ja kaupungeissa on kautta koko maan.

Teuvan kirkossa on aivan ainutlaatuinen alttaritaulu – sen on maalannut Tove Jansson. Reisjärvellä etsitään alueelle viime talvena pudonneen komeetan palasia ja ensimmäisen sirun löytänyt palkitaan 10 000 eurolla. Ja Vesannolla pelataan Reiska-MM eli jalkapallon MM-kisat reinot tai ainot jalassa. Hailuodon kunnantalossa voi käydä ihailemassa eläinten papanoista tehtyä kattokruunua. Joensuun torilla voi seurata Heavy Metal Knitting World Championship -kilpailua eli hevineulonnan MM-kisoja.

Muun muassa.

          *          *          *

Syksyllä vuoden tärkein kuntatapahtuma Kuntamarkkinat tekee paluun 14.–15.9. Kuntatalolle Helsingin Kallioon. Edellisen kerran Kuntamarkkinat järjestettiin paikan päällä syksyllä 2019. Sen jälkeen korona pakotti markkinat menemään verkkoon.

Ja millainen tapahtuma nyt onkaan tulossa: Kuntaliiton ohjelmaa on peräti 140 seminaarin ja tietoiskun verran. Sitä voi seurata vain paikan päällä.

Pitkälti toistasataa näytteilleasettajaa kertoo uutuuksistaan ja palveluistaan. Uusi ravintolamaailma hellii makunystyröitä ja tekee verkostoitumisesta silkkaa hupia. Kuntalehden tapahtumalavalla haastatellaan ajankohtaisia henkilöitä.

Keskiviikon avajaispäivän suurin uutisaihe valtakunnallisestikin on ollut puoluejohtajien suora paneeli. Sitä pääsee seuraamaan nyt paikan päälle ja samalla virittäytymään Kuntamarkkinoiden ainutlaatuiseen tunnelmaan.

On erityisen hauskaa tavata tuttuja ja myös tuntemattomia, ihan kasvokkain! Ilmoittautuminen on avattu osoitteessa kuntamarkkinat.fi, kannattaa käydä ilmoittautumassa heti.

Kuntalehti toivottaa kaikille lukijoilleen oikein hyvää kesää, tehdään siitä ikimuistoinen! Ja nähdään sitten syksyllä Kuntamarkkinoilla!