Kuntalehden 9/2020 pääkirjoitus

Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua ja historian lehtien havinaa sekä kotikatsomoissa popcornit jo esillä.

Legendaarinen kuntien jättitapahtuma Kuntamarkkinat nimittäin järjestetään 9.–10. syyskuuta jo 27. kerran, mutta ensimmäisen kerran tyystin verkossa.

Kuntamarkkinoita järjestävät Kuntalehti ja Kuntaliitto. Helsingin Kallioon Kuntatalolle kahtena syyskuun toisen viikon päivänä on kokoontunut 7 000–8 000 kunta-alan toimijaa ympäri Suomea kuulemaan satoja seminaareja ja tietoiskuja, joiden avulla kuntien elinvoimaa ja tulevaisuuden haasteita pystytään ratkaisemaan entistä tehokkaammin paikallisesti.

Kovin mielellään olisimme jälleen järjestäneet ihan fyysiset markkinat Kuntatalolla. Siellä on markkinatunnelmaa, ja tuttujen ja tuntemattomien kollegojen kohtaaminen on ollut tärkeä Kuntamarkkinoiden suola.

Koronatilanteen vuoksi jouduimme miettimään asian uusiksi. Vaihtoehtoina oli joko peruuttaa kinkerit kokonaan tältä vuodelta tai ryhtyä kiireen vilkkaa siirtämään tapahtumaa verkkoon. Loppujen lopuksi valinta oli helppo: jos joskus, niin juuri nyt kunnat tarvitsevat kaiken mahdollisen avun koronakurimuksen keskellä.

          *                   *                   *

Juuri siinä on verkossa toteutettavan Kuntamarkkinat-tapahtuman suurin rooli. Toistasataa Kuntaliiton seminaaria ja esitystä kattavat koko kuntakentän, ja 76 yhteistyökumppanin tietoiskut ja verkkotapahtumat kertovat viimeisimmät uutiset kuntia koskettavista uusista virtauksista ja palveluista.

Muun muassa tässä lehdessä on paljon Kuntamarkkinoiden ohjelmaan liittyvää asiaa. Lisäksi julkaisemme verkossa Kuntamarkkinat Messulehden, joka löytyy osoitteesta kuntamarkkinat.fi kaikille vapaasti luettavana.

Ilmoittautumalla tapahtumaan tuon samaisen verkko-osoitteen kautta pääsee valitsemaan itselleen sopivan ohjelman seurattavaksi ja saa käyttöönsä linkit seminaarien ja tietoiskujen seuraamiseksi. Myös verkossa tapahtuvan Kuntamarkkinoiden ohjelman seuraaminen on tietysti maksutonta.

Kuntamarkkinoiden Studio -kanava kertoo koko ajan, mitä markkinoilla on tapahtumassa. Yhtenä tärppinä voidaan mainita Kuntalehden oma toimittajapaneeli torstaina 10. syyskuuta aamupäivällä. Siinä ruoditaan menneen vuoden kuntauutisia ja arvioidaan edessä olevaa.

          *                   *                   *

Yksi Kuntamarkkinoiden kohokohtia on aloituspäivänä keskiviikkona pidetty suuri puoluejohtajien paneeli. Niin myös tänä vuonna. Ja varsinkin tänä vuonna!

Puoluejohtajien suurpaneelista voidaan aloittaa lähtölaskenta kohti kevään 2021 kuntavaaleja. Kuntaliitto julkistaa samassa yhteydessä oman kuntavaalit-kampanjansa.

Ensi vuoden kuntavaalit tulevat olemaan erittäin mielenkiintoiset, sillä niissä nähdään vuoden 2017 jälkeen muuttuneen poliittisen kentän uusi koostumus: pystyykö perussuomalaiset murtautumaan kuntiin, pystyykö perinteinen kuntapuolue keskusta pitämään asemansa, pystyykö suosittu pääministeripuolue SDP tulouttamaan kannatuksensa vaalitulokseen, pystyykö kokoomus olemaan edelleen ääniosuudella Suomen suurin kuntapuolue, pystyykö vihreät valtaamaan lisää tilaa…

Kysymyksiä on rajattomasti. Vastaukset saadaan sunnuntaina 18.4.2021.

Markku Vento, päätoimittaja