Kuntalehden 5/2023 pääkirjoitus

Kevään perinteiset kuntajohtajien vaihtopäivät pyörivät isoilla kierroksilla. Luottamuspula, uupuminen, vaihtelun halu ja eläköityminen ovat tuttuja syitä rekrytointimarkkinoiden vilkkauteen.

Uutena piirteenä on trollaaminen, jossa hakemus tehdään pilailu- tai ilkeysmielessä toisen henkilön nimissä tai tyystin keksityn henkilöllisyyden varassa. Valehakijoita on ollut kevään aikana ainakin Joensuussa, Vantaalla, Keravalla, Muuramessa ja Pyhärannassa. Kuntalehden verkkosivusto kuntalehti.fi on käsitellyt valehakuja laajasti.

Näissä hauissa valekandidaatteja on ollut sen verran, että käytännössä kaikki hakemukset on jouduttu käymään läpi ja tarkistamaan, että hakija ensinnäkin on olemassa ja että hän todellisuudessa on hakenut kyseistä virkaa.

Kysehän ei välttämättä ole vain pilailusta, vaan trollaamisesta voi olla todellistakin haittaa, kun samainen henkilö sitten oikeasti ryhtyy hakemaan uusia töitä. Nimi löytyy maailman tappiin internetin syövereistä liitettynä juuri tiettyyn hakuprosessiin, eivätkä asiaan kuuluvat oikaisut välttämättä ole samassa yhteydessä.

* * *

Valehakeminen on mahdollista, koska esimerkiksi verkkosovellusten kautta tehtävässä hakemisessa ei vaadita vahvaa tunnistautumista pankkitunnusten avulla. Tätä on perusteltu muun muassa sillä, että vahvistettu tunnistautuminen saattaisi rajoittaa hakijoiden määrää.

On kuitenkin vaikea nähdä, mitä arvoa on hakijoiden määrällä, jos osa hakemuksista on tehty harhauttamistarkoituksessa. Ja kieltämättä mieleen tulee myös ajatus, että jos vahva tunnistautuminen on liian työlästä esimerkiksi kaupunginjohtajan paikkaa haettaessa ehkä tällaisen henkilön ei ole syytä paikkaa edes hakea.

Erään toisen perustelun mukaan verkon kautta tapahtuvaan hakuprosessiin ei voida liittää vahvaa tunnistautumista, koska aina on mahdollista lähettää valehakemus postin kautta tai sähköpostitse. Mikä estää siirtymästä kokonaan yhden kanavan kautta tehtävään sähköiseen hakuun verkon kautta?

* * *

Vantaan kaupunki onkin omalta osaltaan tehnyt suoraselkäisesti tutkintapyyntöjä keväisen kaupunginjohtajahaun tiimoilta. Tällä tietoa mukana oli neljä varmaa valehakijaa ja seitsemän epäiltyä, sillä näiden hakujen yh-teystiedot eivät johtaneet minnekään. Noin 30 hakijasta siis peräti kolmannes oli liikkeellä väärin paperein.

Niin sanotun yleisen elämänkokemuksen myötä on hyvin mahdollista, että villitys on vasta saamassa vauhtia. Näinä trollaamisen ja kyberiskujen aikoina on syytä estää valehakeminen uusimalla prosessit ja siirtymällä vahvaan tunnistautumiseen tai samalla periaatteella toimivaan sähköiseen allekirjoitukseen. Tämä on loppujen lopuksi kaikkien etu.

Markku Vento, päätoimittaja