Väestö ikääntyy väistämättä ja huoltosuhde huolestuttaa. Miten tulevaisuuden vanhuspalvelut turvataan? Tässä kunnat ovat paalupaikalla.
 
Itselläni vanhuus on edessä noin 30 vuoden päästä laskutavasta riippuen.  Haluaisin olla terve, asua mieheni kanssa, harrastaa ystävieni kanssa kiinnostavia asioita ja osallistua yhteiskunnalliseen elämänmenoon.
 
Elämä on varmasti hitaampaa. Toivon, että olen sopeutunut vanhuuteen ja hyväksyn elämän haurastumisen. Haluan, että vanhuksille on tarjolla terveydenhoitoa, kotipalvelua ja hoivaa  tarvittaessa. Haluan tulla mahdollisimman pitkää omillani toimeen, mutta en haluaisi pelätä, etten saa apua tarvitessani.
 
Toivon, että unelmani suhteellisen terveestä vanhuudesta toteutuu, sillä moni kunta on siilipuolustuksessa. Palvelujen järjestämistä väistetään kustannusten pelossa.
 
Helsinki on hyvä esimerkki. Kaupungissa on paljon hyvää palvelua vanhuksille, mutta ei riittävästi. Ongelmaa ratkotaan nostamalla hoitoon pääsyn kynnystä. Yhä useampi ja entistä sairaampi on kotonaan, vaikka oikea paikka olisi hoivapaikka.
 
Vanhushoivassa tarvitaan uusia innovaatioita. Vanhusten asumismuotoja pitää kehittää yhteistyössä Aran kanssa. Tarjolla on oltava vuokra-, yhteisö- ja yhteisasumismuotoja, joissa on myös hoito- ja hoivapalvelut tarpeen mukaan.
 
Tulevaisuuden vanhuksilla on myös itsellään enemmän varaa satsata omaan hoivaansa. Nykyiset vanhussukupolvet eivät ole pystyneet keräämään varallisuutta samalla tavalla kuin tulevaisuudessa.
 
Aina on vanhuksia, joille yhteiskunnan on taattava palvelut.  Tätä varten tarvitaan vanhuslaki, joka takaa oikeudet hoitoon ja hoivaan. Kotihoitoon tarvitaan edelleen noin 6 000 työntekijää lisää seuraavien vuosien aikana. Palveluasumiseen tarvitaan lisää sekä paikkoja että työntekijöitä. Tarve kasvaa väestön ikääntyessä. 
 
Palvelut eivät yksin riitä. Liikennettä, rakentamista, kulttuuria ja liikuntaa on katsottava ikääntymisen kannalta. Esteetön kunta on kaikkien etu, olipa ikää nolla tai sata vuotta.
 
Sirpa Puhakka
Kirjoittaja on vasemmistoliiton puoluesihteeri ja Helsingin kaupunginvaltuutettu
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*