Työttömyys jatkaa tasaista kasvuaan ja laaja työttömyys lähentelee jo puolta miljoonaa. Tilanne, jossa pitkäaikaistyöttömien määrä lisääntyy huolestuttavaa tahtia, kertoo heikon työmarkkinatilanteen lisäksi myös siitä, ettei nykyinen työllisyyden hoidon järjestelmä toimi. Julkiset varat kannattaa nyt suunnata fiksusti muutoksen tukemiseen – ei vanhojen rakenteiden ylläpitoon.

Työllisyyden kuntakokeilussa mukana olevat hankkeet syntyivät halusta ja rohkeudesta kokeilla ja valita työllisyyden edistämiseen avuksi uusia ja erilaisia lähestymistapoja. Tarkoituksena ei ollut syrjäyttää perinteisiä toimijoita ja strategioita, vaan toimia niiden rinnalla. Kokeilu on ollut uudenlainen työväline kehittämistyöhön ja tarjonnut kunnille mahdollisuuden toimia, kehittää ja suunnitella nopeasti ja riskittömästi. Valtavien haasteiden purkaminen pieniksi arkisiksi muutoksiksi toimintatavoissa ja -malleissa osoittautui oikeaksi tavaksi lähteä liikkeelle. Vaikuttavuutta ja asiantuntemusta on voitu lisätä ylittämällä perinteiset sektorirajat.

Talous kasvaa, kun lisätään työllisyyspalveluiden vaikuttavuutta ja luodaan uusia toimintamalleja. Suomalaisten työllisyydenhoidon osaaminen on korkeatasoista, mutta rohkeaa asennetta ja verkostoitumista tarvitaan paljon enemmän. Työllisyyden kuntakokeilu on avannut uusia mahdollisuuksia kunta–valtio-yhteistyölle ja laajemmille kumppanuuksille työllisyyden edistämiseen liittyen.

Vaikeimmin työllistyvien palvelut kokonaan kunnille?

Kuntaliitto on esittänyt, että kuntakokeilun tulosten pohjalta käynnistetään heti ensi vuoden alkupuolella Työllisyyspalvelujen kuntapilotointi, johon valitaan tiivis joukko työssäkäyntialueita ja johon saadaan kokeiluluonteisesti myös joustoja voimassa olevaan lainsäädäntöön. Työllisyystoimintaa tulee lähteä uudistamaan voimakkaammin ja systemaattisemmin kokeilujen tuoman tiedon ja näkemyksen perusteella. Kokeilujen kautta on nyt nähty, mitkä asiat toimivat hyvin ja mitkä vaativat vielä kehittämistä.

Hallitus on ottanut kantaa Kuntaliiton esitykseen, ja pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman mukaisesti kuluvan syksyn aikana valmisteluryhmä selvittää vaikeimmin työllistyvien työvoimapalvelujen siirtoa resursseineen kuntien vastuulle. Valmistelun pohjalta päätetään alkuvuodesta 2016, ryhdytäänkö valmistelemaan muutoksia valtion ja kuntien työnjakoon vaikeimmin työllistyvien työvoimapalvelujen järjestämisessä ja käynnistetäänkö tässä tarkoituksessa kokeilu. Jos kokeilu päätetään toteuttaa, kokeilualueet valitaan heti hallituksen päätöksen jälkeen, jotta niiden edustajat voivat olla mukana kokeilun valmistelussa.

Halukkaista kunnista ei tule olemaan pulaa. Suuri joukko kuntia on jo ilmoittautunut halukkaaksi kokeilemaan uutta mallia, jossa työvoima- ja elinkeinotoimiston kaikki vaikeimmin työllistyvien palvelut, niihin varatut voimavarat ja toimivalta siirretään kunnille. Syksyn aikana työryhmässä sovitaan mahdollisen jatkon reunaehdoista. On tärkeää sopia, miten toimivalta, keinot, resurssit ja vastuu jatkossa jaetaan.

Kuntaliitto on valmis menemään jollain kokeilualueella myös selvästi pidemmälle, jolloin työvoimahallinnon tehtävät, toimivaltuudet ja resurssit siirretään kokeiluluonteisesti kokonaan kunnille – Tanskan mallin mukaisesti.

Kokeilutoiminta onnistuu aina

Usein sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Loppujen lopuksi suunnittelu on itse asiassa vain arvailua siitä, miten asiat voisivat tapahtua. Se ei vielä takaa, että mitään tapahtuu. Vasta kokeileminen on varsinaisesti toimintaa. Kokeilutoiminta on aina onnistunutta – joko syntyy se, mitä pitikin, tai ainakin ymmärrys siitä, miten asiat eivät ainakaan toimi.

Vaikka tavoitteet voivat olla suuria ja villejä, ei kaiken tekemisen aina tarvitse olla suurta. Pienetkin askeleet vievät eteenpäin. Oleellista on, että uskalletaan asettaa tavoitteet, kokeillaan ja annetaan muutokselle mahdollisuus!

Lindberg Erja

Erja Lindberg

Työllisyyspoliittisen kuntakokeilun pääsihteeri

Kirjoitus on julkaistu alun perin Kuntaliiton blogissa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä