Sote-uudistusta käsitellään parhaillaan eduskunnassa. Me Kuntaliitossa seuraamme käsittelyä melkein kuin jännitysnäytelmää: mitenkähän tämä päättyy? Hyväksyykö perustuslakivaliokunta uudistuksen, entä onko luvassa muutoksia? Jos on, millaisia, ja riittääkö aika? Ja ennen kaikkea: osoittautuuko uudistus järkeväksi?

Meillä asiantuntijoilla on tärkeänä tehtävänämme avata kuntia ja kuntalaisia koskevien yhteiskunnallisten uudistusten sisältöä. Tänä vuonna meillä on ollut suuria uudistuksia työpöydällämme: kuntarakenteita, valtionosuuksia, kuntalaki ja nyt sosiaali- ja terveydenhuolto. Mutta miten selittää uudistuksen sisältö helposti ymmärrettävällä tavalla? Pystymmekö helppotajuisesti kuvailemaan, miten kaiken uuden on ajateltu toimivan, miten toiminta vastaisuudessa rahoitetaan tai mitä etuja tai haittoja uudistuksella on?

Jos huomattavia yhteiskunnallisia uudistuksia ei osata selittää ymmärrettävästi ja kansantajuisesti, ovat asiat huonosti. Tässä olemme suuren haasteen edessä. Yhteiskunta ei saa muuttua liian monimutkaiseksi, emmekä me saa ajautua käyttämään sellaista kieltä, jonka hallitsevat vain asiantuntijat. Åbo Akademin yliopistonopettaja Siv Sandbergin kuvaus monien ensimmäisen vuoden opiskelijoiden vaikeuksista erottaa kunta ja kuntayhtymä toisistaan osoittaa, ettei mitään kannata pitää itsestäänselvyytenä.

Meillä on nyt edessämme uudistus, jossa sosiaali- ja terveydenhuolto keskitetään viiteen (5) suureen palvelujen järjestämisestä vastaavaan sote-alueeseen ja yhdeksääntoista (19) palvelujen tuottamisesta vastaavaan tuotantovastuualueeseen. Kaikki nämä ovat kuntien omistamia kuntayhtymiä. Onko kokonaisuus järkeenkäypä? Ymmärtävätkö sairaanhoitajan tai lääkärin työstä haaveilevat nuoret täysin, millaisissa puitteissa hoito- ja hoiva-alan työtä vastaisuudessa tehdään? Varsinkin, kun kuntavaaleissa ei edes voi äänestää ehdokasta kuntayhtymävaltuustoon. Ovatko talous sekä kustannuksiin ja kuluihin vaikuttavat tekijät hahmotettavissa? Yksi toimivan demokratian edellytyksistä on, että kansalainen ymmärtää, mitä häntä ympäröivässä yhteiskunnassa tapahtuu.

Uusi hiljattain avattu ruotsinkielinen verkkoalustamme Kommuntorget on suunnattu kaikille yhteiskunnallisista asioista ja kuntakentästä kiinnostuneille. Tavoitteemme on tarjota alusta kaikenlaisille kuntia ja kuntalaisia koskeville keskusteluille. Kerro meille kommenttisi ja auta meitä kehittymään entistä paremmiksi!

Kristina Wikberg

Johtaja, Ruotsinkieliset ja kansainväliset asiat, Kuntaliitto

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä