Pääministeri Alexander Stubb, kok., tilasi ruotsalaiselta puoluetoveriltaan, ex-valtiovarainministeri Anders Borgilta raportin Suomen talouspolitiikan lähivuosien linjauksista. Tämä tapahtui Suomen valtiovarainministeri Antti Rinteen, sd., selän takana. Hän ei tiennyt ensi alkuun asiasta mitään, kun ruotsalaisen Dagens Industri -lehden tietoihin kysyttiin Rinteen kommenttia.

KUN KÄVI ILMI, että Stubb on tilannut raportin valtioneuvoston kanslian nimissä, Rinne tyrmistyi ja esitti samanlaisen raportin tilaamista suomalaisilta asiantuntijoilta. Sixten Korkman, Vesa Vihriälä, Jaakko Kiander, Seija Ilmakunnas ja Pasi Holm tuntevat Rinteen mielestä Suomen talouden paljon paremmin kuin Ruotsin ex-valtiovarainministeri.

Borgin raportin pitäisi olla valmis keväällä 2015. Iskua Antti Rinteen nivuksiin on yritetty kaunistella kääntämällä raportti vain ”yhdeksi tärkeäksi puheenvuoroksi Suomen talouden kääntämisestä uuteen nousuun”. Tässä ei luonnollisesti ole mitään pahaa, varsinkin kun Borg on luvannut tehdä raporttinsa ilmaiseksi.

EDELLINEN PÄÄMINISTERI Jyrki Katainen, kok., tilasi Suomi-visioita filosofi Pekka Himaselta peräti 800 000 eurolla, joten ainakin halvempaan suuntaan ollaan menossa. Ja jos Borgin raportti ei kelpaa hallituksen demareille, niin saahan siitä varmasti mukavaa lisää kokoomuksen omiin vaaliteemoihin. Täytyy tietysti aina muistaa, ettei ”ilmaisia lounaita ole”.

Potkuja on hallituksen sisällä jaettu koko sen kolmikuisen elon ajan. Budjettiesitykseensä Rinne pani muun muassa eläkekorotuksia ja täkyjä lapsiperheille. Rinne äänestytti hallitusta myös TVO:n voimalaluvasta, vaikka tiesi häviävänsä. Mutta signaali äänestäjille kuitenkin meni.

Politiikan kaikilla tasoilla riittää kuumia aiheita. Kunta- ja sote-uudistus ovat siinä vaiheessa, että ruutitynnyrin sytyttämiseen ei paljoa tarvita.

YLIMIELISESTI ja käskyttämällä aloitettu kuntauudistus tulehdutti kuntapolitiikan jo kolme vuotta sitten. Hallitus toimi kuin sillä ei olisi ollut mitään tietoa hyvästä hallintokulttuurista. Nyt kuntauudistukseen liittyviä kuntajakoselvityksiä valmistuu ympäri Suomea, eikä niitä katsota ollenkaan hyvällä silmällä. Syy ei ole selvitysmiehissä. He ovat tehneet mitä on tilattu, mutta selvitykset vain tulevat sellaiseen asenneilmastoon, että takalukkoon mennään.

Muuhun johtopäätökseen ei voi tulla, kun lukee esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan lehtiä. Seinäjoen seudullekin esitetään peräti 8 eri liitosvaihtoehtomallia, vaikka siellä moni kunta on ilmoittanut halunsa pysyä itsenäisenä.

Ja kun tullaan vähän alaspäin, Ylä-Satakuntaan, niin Parkano löi sote-uudistajille luun kurkkuun ulkoistamalla kunnan koko sosiaali- ja terveyspalvelut kymmeneksi vuodeksi yksityiselle lääkäriasema Pihlajalinna Oy:lle.

Parkanossa on laskettu, että kaupunki säästää nykymenoihin verrattuna 2,2 miljoonaa vuodessa. Raju veto, joka sai sekä Kuntaliiton että sosiaali- ja terveysministeriön haukkomaan henkeä.

Kunnallisen itsehallinnon rajoissa mentiin, eikä mies laskelmien takana ole mikään politiikan untuvikko. Kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma, kesk., on paitsi kolunnut Brysselin, myös tuntee läpikotaisin Suomen valtionhallinnon. Viimeksi hän toimi elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen, kesk., poliittisena valtiosihteerinä Vanhasen-Kiviniemen hallituksessa.

VOISI AJATELLA, että keskustan sisällä olisi vahva fraktio yksityisten sote-palvelujen puolesta. Tähän suuntaan tulkittiin myös Liisa Hyssälän, kesk., johtaman Kelan sote-lausuntoa.

Vaikka sote-uudistusta viedäänkin virallisesti parlamentaarisen yhteisymmärryksen nimissä eteenpäin, niin piru asuu senkin hankkeen yksityiskohdissa. Kun edetään rahoitukseen, miinoja on joka askeleella.

Parlamentaarisen yhteisymmärryksen hakeminen tuntuu muutenkin olevan nyt muotia. Puolustusvoimille jo löydettiin 150 miljoonaa euroa/vuosi lisärahaa. Viimeinen veto oli pyytää oppositio mukaan hallituksen johtaman Talousneuvoston kokoukseen. Pääministerin ajatus ei toteutunut, sillä Timo Soini, ps., haistoi syötin ja jäi kokouksesta pois. Samalla hän ilmoitti puolueensa tekevän hallitukselle talouspolitiikkaa koskevan välikysymyksen. Ja tuskinpa Juha Sipiläkään, kesk., lähtee hallituksen kainalosauvaksi.

– Jännäksi menee!

Hannu Lehtilä

Uutisanalyysi on julkaistu Kuntalehdessä 12/2014.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä