Yleinen toteamus on, että julkishallinto ja yritystoiminta ovat kaksi eri asiaa. Ei saa olla. Yhä tärkeämpää on sisäistää, että vaikka yritystoiminta on rahan tekijä ja julkishallinto on sen ottaja ja jakaja, on ne sopeutettava yhdeksi kokonaisuudeksi. Hyvinvointivaltion jatkuvuus edellyttää, että molemmat toimivat samoilla ehdoilla. Maan hallitus tietää tämän, mutta toimii edeltäjiensä tapaan lähinnä puoluepoliittisin tavoittein ja perustein. Sateenkaarihallituksessa ottajia on liikaa.

Talouden lait ovat perheille, yrityksille, kunnille ja valtiolle, siis kaikille samat: tulojen on oltava menoja suuremmat. Hallitus kattaa kaikille pöydän antimineen, ehtoineen ja vastuineen nelivuotiskaudeksi kerrallaan, nykyinen muuttuneista olosuhteista välittämättä. Muut hyödyntäkööt kattausta parhaan kykynsä mukaan: menesty, kärsi tai sammu. Jyrkät erimielisyydet johtavat kattauksen totaaliseen muuttumiseen vaalikauden vaihtuessa. On pakko, sillä nykyisen linjan jatkuessa eriäville raiteille ajettu yritysmaailma ei pysty, eikä halua olla pelkkä puoluepolitiikan ja sitä tukevan ammattiyhdistysliikkeen nyhdettävä. – Vaaralliselta näyttää.

Valtio ja kunnat perivät taloudelliset resurssinsa suoraan tai välillisesti kansalaisilta julkishallinnon yhteiseen kassaan. Hallitus kasvattaa sanellen yksinoikeuttaan tämän kassan hoidosta. Se lähettelee varojamme ulkomaille ja määrää ja siirtää kuntien vastuulle itse säätämiään velvollisuuksia kustannuksineen. Kuntien itsemääräämisoikeus ja tieto-taito lyödään lokaan. Samalla ohitetaan kylmästi myös talouden järkkymättömät lait. Itseäänkin kavalasti pettäen julistetaan pienet kunnat talousongelmien syntipukiksi, vaikka niiden osuus on murusia julkishallinnon menoista.

Hallituksemme jäsenet edustavat vastakkaisia tai ristiriitaisia ideologioita vaatien rahaa tavoitteilleen, jotka valitettavan usein jopa estävät rahan tekemisen. Alitetaan aita ja mennään kansalaisten pussille tai lainataan. Tai nipistetään yhteiskuntamme perustalta, kunnilta. Potku osuu omaan nilkkaan, sillä tyhjäksi valuva kassahan on yhteinen.  – Tällä mentaliteetilla jokainen yritys ajettaisiin alas. Valtiovallan on muutettava tapojaan, ettei vaan myös Isänmaatamme ajeta syvempään syöksykierteeseen.

Hallituksen vaihtaminen tuskin kääntäisi valtiovallan kurssia eduskunnan nykyisillä voimasuhteilla. Mutta ministereitä vaihdettaessa uusilla tulisi olla kokemusta myös elinkeinoelämästä, ei pelkästään politiikasta. Parasta olisi rehellisesti tunnustaa nyt haukuttavan vääriä puita.

Lopetetaan kansalaisten lakisääteinen, tarpeeton hemmottelu ja otetaan vapaaehtoista vastuuta toisistamme. Käytetään kotimaista. Vapautetaan tuotantoelämä byrokratian luonnottomista ikeistä päästäen näin vastuullinen yritystoiminta valloilleen. Luovutaan äärettömän kalliista, kansalaisia järkyttävästä kuntaremontista ja sotesotkuista. Keskeytetään hankkeet, joilla järkytetään yhteiskuntarauhaa, lähetetään puolet suomalaisista jälleen evakkotaipaleelle, pois kotiseuduiltaan, kauas uusiutuvien luonnonvarojemme hyödyntämisestä. 

Heti, sillä muuten valuu pari vuotta hukkaan.

Esko Eela
Teollisuusneuvos
Säkylän kunnanvaltuuston puheenjohtaja

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*