Kansalaisten nykyisten hyvinvointipalvelujen järjestämiseen tarkoitetusta rahoituksesta leikattiin kuluvalle vuodelle 631 miljoonaa euroa. Leikkauslinjaa jatketaan niin, että vuonna 2015 kuntien nykyisten tehtävien hoitamiseen tarkoitetusta rahoituksesta nirhaistaan vuosittain jo 1,1 miljardia euroa eli noin 210 euroa jokaista suomalaista kohti. Kuntien kannalta erittäin ongelmallista on, että samalla kun nykyisten tehtävien rahoitusta supistetaan, niin ensi vuodelle tuupataan kunnille taas lisää uusia velvoitteita ja kustannuksia.

Yleisradion vaalikeskustelussa  20.9. valtiovarainministeri Urpilainen totesi, että kuntien valtionosuudet kasvavat 180 miljoonalla eurolla vuodesta 2012.  Tämä on totta, mutta valitettavasti vain pieni osatotuus.  Valtiovarainministeri jätti taitavasti kertomatta kaikkein olennaisimman: ensi vuonna kuntien rahoitusta kasvattaa kunnille annettavat uudet velvoitteet, väestön määrän muutos sekä indeksikorotus. Rehellinen vastaus olisi ollut, että kuntien palvelujen rahoittamiseen tarkoitettuja valtionosuuksia leikataan hallituksen linjausten mukaan ja kuntien rahoitusasemaa heikennetään.

Valtiovarainministeri kertoi samassa vaalikeskustelussa vahvasti muunneltua totuutta. Olisi ollut reilua todeta, kuten valtiovarainministeriön 17.9.2012 budjettitiedotteessakin todetaan: ”Hallituksen budjettiesitykseen sisältyvien toimenpiteiden arvioidaan kokonaisuudessaan heikentävän kuntien rahoitusasemaa vuoteen 2012 verrattuna nettomääräisesti 193 miljoonalla eurolla.”

Totuus on, että kuntien rahoitusasema heikkenee jälleen ensi vuonna. Kunnat ovat tukehtumassa nykyisiin velvoitteisiin ja uusia velvoitteita lykätään kuntien hoidettavaksi. Ja entiseen tapaan valtio on todennäköisesti arvioinut velvoitteiden kunnille aiheuttamat kustannukset todellisuutta pienemmiksi.

Valtiovarainministeri Urpilainen nimesi eduskunnassa hallituksen budjettiehdotuksen työn ja oikeudenmukaisuuden budjetiksi. Kuntalaisten, kuntien ja kunnallisten palvelujen järjestämisen kannalta rohkenen olla ministerin kanssa vahvasti eri mieltä hallituksen budjettiehdotuksen oikeudenmukaisuudesta.

Jukka Männikkö
Taloussuunnittelupäällikkö, Tampereen kaupunki

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*