[ Asuminen ja ympäristö ]
Vanhan
paperitehtaan
miljööseen
Jyväskylässä vanhan Kankaan paperitehtaan alue on uudistumassa viihtyisäksi, vihreäksi ja älykkääksi kaupunginosaksi, jossa sukupolvet kohtaavat. Suunnittelu aloitettiin kartoittamalla kaupunkilaisten toiveita.
Marja Salmela
Kuvat: Petteri Kivimäki
Kun kääntyy Puistokadulta Kankaantielle, on kuin soljahtaisi salaiseen puutarhaan. Vanhojen puiden ja rehevän lehtometsän siimeksessä virtaa Tourujoki.
Pienen kävelyn jälkeen näkyviin ilmestyy punatiilinen rakennus.
- Vanha kytkinlaitos, johon kaupunkilaiset ovat ehdottaneet ravintolaa, kertoo Kankaan asukasyhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja Piia Sairanen.
Kulttuurituottaja Sairanen muutti miehensä kanssa Jyväskylän Kankaalle ensimmäisten joukossa. Aiemmin pari asui vanhassa omakotitalossa, mutta kyllästyi korjaamiseen. Muutama vuosi meni vuokralla sopivaa omistusasuntoa etsiessä.
Paikka veti puoleensa monin tavoin. Keskustaan on matkaa runsas kilometri, niinpä autoa ei tarvita, vaan pyörät riittävät. Kankaalla pääsee nopeasti kävelemään luontoon, sillä Tourujoen alajuoksulla on jo luontopolku ja yläjuoksukin kunnostetaan lähivuosina. Arjen ilona ovat myös erilaiset taideteokset niin rakennuksissa kuin ympäristössäkin.
- Meitä innosti rauhallisuus, historia ja yhteisöllisyys, että voi tehdä yhdessä muiden kanssa ja saada perspektiiviä elämään, Sairanen kiteyttää.
Näköpiiriin tulee seuraava tyhjä rakennus.
- Tämä oli tehtaan konttori, Sairanen vahvistaa. Osittain sisältä suojeltuun taloon on kaavailtu alakertaan palveluita, toimistoja ja yläkerroksiin asuntoja.
Pihalla on jäljellä yhtiön herrojen tenniskenttä, joka on täynnä kasvilaatikoita.
- Jo vuosia sitten kaupunkiviljelijät valtasivat sen. Tulevaisuudessa Kankaan asukkaille on tulossa omia viljelypihoja.
Pian avautuu eteen sekalainen rakennusten rykelmä, korkea piippu, vanha tiilinen suuri tehdassali ja siihen eri aikoina rakennettuja lisäosia. Mäen valtaavat uudemmat valtavat tehdashallit ja varastot. Niitä koristavat komeat graffitit.
Halleissa on ollut väliaikaisia vuokralaisia jo vuosia. Liikuntasalin ovi käy viikonloppuna tiuhaan. Varastotkin ovat käytössä. Äänekosken biotuotetehtaan tuotteet odottavat kuljetusta Helsingin satamaan.
Ensi vuoden alussa hallit jyrätään matalaksi asuintalojen tieltä. Aivan ilman liikuntamahdollisuuksia ei väki jää, sillä kunnostetussa tehdaskiinteistössä toimii jo kuntosali.
korkea Opiskelijatorni
Kaksi asuintaloa on jo valmiina Piippurannassa. Pitkällä on myös kolme muuta kohdetta, joista yksi on vanhusten palvelutalo yhteistiloineen. Arkkitehtuuri heijastelee paikan henkeä – julkisivut on muurattu käsin karheista tiilistä. Tasakattojen sijasta taloissa on harjakatto.
Rakenteilla olevista taloista yksi nousee ylitse muiden, vaikka se on vielä kesken. Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiön 15-kerroksisesta KOAS-tornista tulee Kankaan maamerkki. Kun Jyväskylän korkein asuintalo valmistuu syksyllä 2018, tornin 110 asunnossa asuville avautuvat huikeat näkymät.
Kerrostalot ovat verraten lähellä toisiaan.
- Rakennusten tontit ovat pieniä, mutta asukkaiden käyttöön rakennetaan yhteispihoja, joille tulee jokaiselle oma ilmeensä, kertoo Kankaan verkostopäällikkö Tanja Oksa, joka on kaupungin palkkalistoilla.
Rakentamisen tahti jatkuu kiivaana. Tänä syksynä käynnistyy vielä neljän asuintalon rakentaminen.
- Asuntoja toteutetaan yksiöistä kolmioihin. Paikka ja yhteisöllisyys kiinnostavat, ja kysyntää riittää, kertoo Skanskan hankekehityspäällikkö Noora Sokero.
Toteuttajille, mutta myös asukkaille on hänen mukaansa tärkeää, että kaavoitus etenee ripeästi ja rakennusyhtiöt pääsevät töihin.
- Kun tehdään yksi nurkka kuten Piipputori valmiiksi, asukkaat saavat rauhallisen arjen eivätkä joudu elämään pitkään rakennustyömaalla.
Kankaalla arvioidaan asuvan lähes kaksi tuhatta asukasta vuonna 2020.
Kankaan sisällä väki liikkuu jalan, sillä pihoilla ei ole parkkipaikkoja. Autot jätetään valtaisaan, kuuden sadan paikan pysäköintitaloon.
- Napanuora tontin ja autopaikan välillä on katkaistu, Oksa sanoo.
Koska vuoropysäköinti on mahdollista, autopaikkojen tarve vähenee Kankaan sydän alueella neljällä sadalla.
- Näin säästettiin noin kymmenen miljoonaa euroa kustannuksissa, muistuttaa Kankaan hankejohtaja Anne Sandelin. Myös hän edustaa kaupunkia.
Lisäksi keskitetyn pysäköinnin ja usean pysäköintitalon malliparkkitalo mahdollistaa myös yhteiskäyttöautojen käytön kätevästi.
- Kun ensimmäisestä pysäköintitalosta saadaan kokemuksia, pystytään laskemaan, minkä kokoisia seuraavista on järkevää tehdä, Sandelin sanoo.
kyberturvallisuutta
Kankaan sydän kuhisee jo elämää. Uusittuun tehtaaseen asettui jo viime vuonna ”Luova kampus”. Siellä kohtaavat Jyväskylän ammattiopiston ja Jyväskylän aikuisopiston kädentaitajat ja luovien alojen kuten kuva-, media-, tekstiili- ja vaatetusalan opiskelijat.
Lisäksi Humanistisessa ammattikorkeakoulussa (Humak) opiskelee sata nuorta kulttuurituottajiksi ja yhteisöpedagogeiksi. Kansainvälistä tunnelmaa tuovat ulkomailta vaihtoon tulevat opiskelijat.
Lisää kansainvälisyyttä on tulossa parin vuoden päästä naapuriin BusinessGardeniin. Energiamittareita ja energian hallintaratkaisuja valmistava yhtiö Landis+Gyr vuokraa tilat lähes kolmelle sadalle työntekijälleen. Yhtiö on alansa markkinajohtaja ja palkkaa jatkuvasti lisää työntekijöitä.
- Landis+Gyristä tulee Kankaan keulakuva, ja uskomme, että firma vetää mukanaan muita, Oksa sanoo.
- Toivomme, että yritykset ryhtyvät yhteistyöhön asukkaiden kanssa, kun ne testaavat laitteitaan ja menetelmiään.
Kaupunki arvioi, että uudessa Smart Cityssä työskentelee 1 100 ihmistä vuosikymmenen vaihteessa. Sen valttina on muun muassa yrityksille tärkeän kyberturvallisuuden varmistaminen.
Taiteesta vetovoimaa
Kankaan alue alkoi elää jo ennen kuin ensimmäistäkään asukasta oli muuttanut Tourujoen varteen. Tehtaan sulkemisen jälkeen tiloissa järjestettiin kaupunkilaisille poikkitaiteellisia musiikkitapahtumia, teatteri- ja sirkusesityksiä, näyttelyitä, työpajoja, designtoreja sekä ulkoilmakonsertteja.
Suomessa ainutlaatuisella prosenttikulttuuriperiaatteella tehtävä työ jatkuu monin tavoin.
- Syyskuun lopussa vietettiin kolme päivää Kankaan kekrijuhlaa, jossa teemana on ruokakulttuuri ja tanssi sekä suomalainen design, kertoo kulttuurituottaja Vilja Ruokolainen Kankaan palvelu Oy:stä, joka on kaupungin yhtiö.
Tapahtuman aikaan asennettiin paikoilleen taiteilija Tommi Toijan valoteos Tourujoen rantaan. Pian kömpii Kankaan portille kuvanveiston professori Villu Jaanisoon vanhoista autonkumeista tehty elefantti, aivan oikean kokoinen.
Taideteoksia on istutettu jo ensimmäisiin asuintaloihin.
Taiteilija Anna Ruth inspiroitui Tourujokivarren luonnosta ja teki Piipputorin asuintalon porraskäytävän ikkunaan Symbioosi-teoksen. Mika Natri puolestaan toi kirkkaita värejä lasitetuilla tiilillä tiilijulkisivuun.
- Suurin teos syntyy pysäköintitaloon, jonka taiteilijat Jaakko Niemelä ja Helena Hietanen suunnittelevat pellistä. Julkisivun peittää Jyväskylän vanha kartta, joka elää, kun valaistusta ohjelmoidaan eri väreillä ja kuvioilla, kertoo läänintaiteilija ja taidekoordinaattori Kirsi Pitkänen. •