Matias Hilden valittiin yksimielisesti Imatran vt. kaupunginjohtajaksi. Kunhan valitukset edellisistä kaupunginjohtajapäätöksistä on käsitelty, niin Hilden siirtyy vakituiseksi kaupunginjohtajaksi. (Kuva: Imatran kaupunki/Liisa Hupli-Oinonen)

Imatran kaupunginvaltuusto valitsi maanantaina yksimielisesti kaupungin strategia- ja hallintojohtaja Matias Hildenin vt. kaupunginjohtajaksi. Hilden on toiminut aiemmin muun muassa Puumalan kunnanjohtajana ja Ruokolahden vs. kunnanjohtajana.

Imatra jäi ilman kaupunginjohtajaa, kun valtuusto päätti purkaa Ari Lindemanin virkasuhteen koeajan lopulla luottamuspulan takia. Laki kunnallisesta viranhaltijasta sallii tällaisen suoran valintamenettelyn, kun pätevä henkilö on jo kaupungin palveluksessa toisessa virassa. Ensimmäistä kertaa kaupunginjohtajaa ei Imatralla valita oikotietä pitkin, sillä vastaavalla tavalla valittiin virkoihinsa vuonna 2018 kaupunginjohtaja Kai Roslakka ja apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino.

Valtuustolle pitämässään kiitospuheessa Matias Hilden korosti sitä, kaupungissa on osattava tehdä oikeita valintoja.

-Emme pärjää, jos yritämme olla vain köyhän miehen Lappeenranta, Hilden totesi.

Itärajan läheisyys näkyy Imatralla monessa suhteessa. Kun aiemmin Venäjän raja oli suuri mahdollisuus, niin Ukrainan sodan myötä tilanne on muuttunut.

-Mennyt aluekehitys, kaupungistuminen ja viimeisimpänä koronavirus sekä Ukrainan sota ovat jakaneet kunnille uudet kortit käsiin. Omat korttimme eivät viimeisimmässä jaossa parantuneet. Imatran korttikäsi ei myöskään ole niin vahva, että voisimme heittää kuvakortteja takaisin pakkaan: sen toivon teidän päättäjienkin muistavan. Tarvitsemme tervettä opportunismia, uskallusta olla nöyrä, mutta myös realiteettien tunnustamista, Matias Hilden muistutti.

Kunhan eri oikeusasteet ovat saaneet käsiteltyä aiemmat kaupunginjohtajan nimittämis- ja erottamisprosesseihin liittyvät vireillä olevat valitukset, niin Hilden siirtyy suoraan vakituiseksi kaupunginjohtajaksi.