Kauhavalla lähdetään etsimään uutta kaupunginjohtajaa, kun Markku Lumio eroaa luottamuspulan takia. (Kuva: Timo Aalto)

Kaupunginjohtaja Markku Lumio on irtisanoutunut virastaan luottamuspulan takia. Lumio päätti asiasta kesken maanantai-iltaisen kaupunginhallituksen kokouksen. Kokouksessa käsittelyssä oli tilapäisen valiokunnan loppuraportti, jossa pohdittiin Markku Lumion kevään irtisanomista tai siirtämistä muihin tehtäviin poliittisen luottamuspulan johdosta.

Tilapäinen valiokunta oli tullut asioita selvitellessään siihen lopputulokseen, ettei kaupunginjohtaja enää nauti poliittisten päättäjien luottamusta.

-Tämmöisen päätöksen kaupunginjohtaja teki. Käsittelimme maanantaina kaupunginhallituksen kokouksessa tilapäisen valiokunnan raportin ja sen jälkeen kokous keskeytettiin. Tauolla sitten sovittiin asiat kaupunginjohtaja ja hallituksen osalta, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teemu Hakala kertoo.

Mainos



-Kevät on ollut aika rankkaa aikaa ja katsoin tämän parhaaksi tavaksi toimia. Minulla ei riittänyt enää motivaatiota lähteä taistelemaan jatkosta tehtävässäni, kommentoi ratkaisuaan Markku Lumio.

-Kovin pienestä asiasta oli kysymys, mutta poliittisen luottamuksen menettäminen voi olla välillä pienestä kiinni. Tähän se tilanne tällä kertaa meni, Lumio jatkaa.

Käytöstavat ongelmana

Kaupunginjohtaja käytös on ollut paljon esillä paikallisessa ja alueellisessa mediassa. Vaikka päättäjien keskuudessa on Lumion käytökselle hyväksyntääkin löytynyt, niin mitään pysyviä juoksuhautoja ei Kauhavan suunnalla ole puolustajien ja vastustajien väliin kaivettu.

-Päätöksentekoon tilanne ei ole minun mielestäni vaikuttanut hallitus- eikä lautakuntatasollakaan. Tietenkin tällaiset prosessit aina työllistävät organisaatiota, Hakala myöntää.

Viimeinen työpäivä virassaan hänellä on 28. kesäkuuta. Vapaaehtoisen eroamisen myötä Lumio saa korvauksena johtajasopimuksen mukaisesti kuuden kuukauden palkan.

-Juhannuksen jälkeen meillä on tämän kevätkauden viimeinen kaupunginhallituksen kokous ja siellä päätetään vt. kaupunginjohtajaksi. Joku johtoryhmän jäsenistä hän tulee varmasti olemaan. Kaupunginjohtajahaku käynnistyy sitten lomien jälkeen, Teemu Hakala kaavailee.

7 vuotta Kauhavalla

Markku Lumio aloitti Kauhavan määräaikaisena kaupunginjohtajana vuonna 2015. Tämän jälkeen virkasuhdetta on jatkettu kahteen otteeseen. Helmikuussa kaupunginvaltuusto päätti äänin 26-17 jatkaa Lumion virkasuhdetta 31.10.2024 saakka.

Kaupunginhallitus ja eroava kaupunginjohtaja tekivät sopimuksen, jonka mukaan Markku Lumion virkasuhde päättyy 13. elokuuta. Sen jälkeen tulevaisuus on avoinna.

-Kyllä tässä vielä työelämää on jäljellä. Jotain suunnitelmia on, mutta katsotaan nyt rauhassa tilannetta, Markku Lumio toteaa.

Ensimmäistä kertaa Lumio ei joudu vaihtamaan työnpaikkaa poliittisen epäluottamuksen takia. Vuonna 2011 hän joutui jättämään luottamuspulan takia Vaasan kaupunginjohtajan viran.