Paraisilla kaupunginvaltuustoa johtava Tomas Björkroth valittiin heti ensimmäisellä kierroksella Loviisan kaupunginjohtajaksi.

Paraisten kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tomas Björkroth on Loviisan uusi kaupunginjohtaja. Björkroth sai suljetussa lippuäänestyksessä 21 ääntä. Muista kärkiehdokkaista Inka Tikkanen sai 11 ääntä ja Loviisan vt. kaupunginjohtajana kevään ajan työskennellyt  Elina Amnell-Holzhäuser kolme ääntä.

Koulutukseltaan Björkroth on filosofian maisteri. Itseään Suomen vihreimmäksi RKP:n jäseneksi kutsuva tuleva kaupunginjohtaja on viime vuodet työskennellyt Axxellin luonnonvarayksikön yksikönjohtajana Brusabyssä Kemiönsaarella.

Yhdenkään ehdokkaan nimeä ei mainittu Loviisan kaupunginvaltuuston kokouksessa ennen uudesta kaupunginjohtajasta äänestämistä. RKP:n ja SDP:n taholta tosin pidettiin ryhmäpuheenvuorot, mutta mitään avointa liputtamista kenenkään kärkiehdokkaan puolesta ei nähty.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kuntajohtaminen veti puoleensa

Loviisan tuleva kaupunginjohtaja ei ole toiminut kuntahallinnossa johtotehtävissä virkamiehen roolissa, mutta omaa kokemusta kuntapäättäjän roolista. Kaksi vaalikautta kunnallispolitiikassa mukana ollut Tomas Björkroth on viime vuodesta lähtien hän on toiminut Paraisilla kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

-Kunnallisalan johtotyö on kiinnostanut minua jo pidempään. Olen ollut kaksi kautta mukana kunnallispolitiikassa Paraisilla ja minulla on pitkä johtajakokemus koulutusmaailmasta. Ajattelin, että minulla on annettavaa myös johtavana virkamiehenä, sillä johtajakokemusta minulla koulumaailmasta ja yrittäjänä toimimisesta.

-Loviisa on kaupunkina mielenkiintoinen. Meren läheisyys on tärkeä asia, kaupunki on kaksikielinen ja se on sopivan kokoinen, Björkroth perustelee hakupapereiden jättämistä.

Eduskuntavaalikampanjassaan itseään RKP:n vihreimmäksi jäseneksi itseään kutsunut Tomas Björkroth on työskennellyt Axxellin luonnonvarayksikön yksikönjohtajana Brusabyssä Kemiönsaarella. Luonto on lähellä sydäntä myös jatkossa.

-Ympäristö pitää huomioida kaikessa päätöksenteossa. Vihreyden ja luonnon huomioimisen pitää kuitenkin olla taloudellisesti kannattavaa ja kestävällä pohjalla. Se on kaikkien etu, muistuttaa Björkroth

Määräaikaisuus sopii hyvin

Loviisassa kaupunginjohtaja valittiin 7 vuoden määräajaksi. Määräaikaisuus sopii tulevan kaupunginjohtajan ajatusmaailmaan hyvin.

-Seitsemän vuotta on aika pitkä aika ja sen kuluessa pitää saada kaupunginjohtajan jo paljon aikaiseksi. Jos ei saa mitään aikaan, niin kaupunki pääsee johtajasta vaivattomasti eroon. Ja jos tapahtuu hyviä asioita, niin mikä estää jatkamasta sopimusta. Minusta tämä ratkaisu on molemmille osapuolille hyvä, Björkroth pohtii Kuntalehden puhelinhaastattelussa.

Loviisassa valittiin kaupunginjohtaja seitsemän vuoden määräajaksi. Kaupunginjohtajan virka tuli avoimeksi, kun kaupunginjohtajana vuodesta 2017 toiminut Jan D. Oker-Blom irtisanoutui tammikuussa 2024 ja siirtyi yksityisen sektorin palvelukseen.

EDIT 4.6. klo 8.40: Juttua täydennetty Tomas Björkrothin haastattelulla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Hyvää there is changes drastically in Loviisa

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*