Vuodesta 2015 kaupunginjohtajana Mikkelissä toiminut Timo Halonen siirtyy selvitystehtäviin ja jättää virkahuoneensa tyhjäksi. (Kuva: Heleen Paukkunen/Mikkelin kaupunki)

Kuntajohtajien vaihtoviikot jatkuvat. Nyt on vuorossa Mikkeli, jossa Timo Halonen on irtisanoutunut kaupunginjohtajan virasta. Asiasta on sovittu maanantaina pidetyssä kaupunginhallituksen kokouksessa, jossa allekirjoitettiin myös uusia virkajärjestelyjä koskeva sovintosopimus.

-Kyseessä on sopuratkaisu tilanteessa, jossa Mikkelin toivotaan pääsevän myönteiselle kehitysuralle. Yhteistyö kaupunginjohtajan kanssa on sujunut hyvin ja kaupunginjohtaja on hoitanut tehtäväänsä tunnollisesti ja sitoutuneesti. Kaupunki on kuitenkin ajautunut tilanteeseen, jossa toivotaan toisenlaista johtajuutta, kommentoi ratkaisua kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pirjo Siiskonen (kesk.).

Mikkelin kaupungin talous on yskinyt viime vuosina pahemman kerran. Kun sote-palvelut siirtyvät vuodenvaihteessa hyvinvointialueen hoidettavaksi, niin Mikkelissä elää toivo saada uuden kaupunginjohtajan avulla talouden synkkää alavirettä parannettua.

-Halosen aika Mikkelin kaupunginjohtajana on osunut aikaan, joka on ollut kaupungille täysin poikkeuksellinen. Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten nousu ovat ajaneet Mikkelin talouden vaikeaan tilanteeseen ja Halosen johdolla on valmisteltu ja ajettu läpi useampia talouden tasapainotusohjelmia. Nyt soteuudistuksen kuntakentässä aiheuttaman muutoksen myötä toivotaan myös aivan uudenlaista johtamista, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Oskari Valtola (kok.) toteaa kaupungin tiedotteessa.

Sovintosopimuksen mukaan Timo Halonen hoitaa kaupunginjohtajan tehtäviä siihen saakka, kunnes uusi kaupunginjohtaja on valittu ja ottanut tehtävän vastaan. Tämän jälkeen vuodesta 2015 alkaen Mikkelin kaupunginjohtajana toiminut Halonen siirtyy selvitystehtävään, joka on kaksiosainen. 

-Tämä oli Timo Halosen oma toive, että hän haluaa tehdä työtä korvausta vastaan. Hän olisi voinut ottaa myös johtajasopimuksen mukaisen korvauksen vastaan ilman työntekoa, Siiskonen vahvistaa.

Selvitystehtävään kuuluu Mikkelin kaupungin ja kaupungissa toimivien yliopisto-, korkeakoulu- ja tutkimusyksiköiden elinvoimayhteistyö sekä siihen liittyvän toimenpideohjelman laadinta. Lisäksi vuonna 1960 syntynyt Timo Halonen selvittää kaupungin mainekuvaa ja laatii maineen edistämisen toimenpideohjelman. Selvitystehtävä on määräaikainen ja se päättyy vuoden 2023 lopussa.

-Teen tilaa. Mahdollistan näin sen, että päättäjät saavat hakea uudistusta myös johtamisjärjestelmään, Halonen toteaa osapuolten julkaisemassa tiedotteessa.

Uuden kaupunginjohtajan hakuprosessin käynnistämisen aikataulu on vielä avoinna. Lähipäivinä selviää, käynnistetäänkö hakuprosessi ennen kesää vai mennäänkö suosiolla syksyyn.

-Tähän asiaan en uskalla ottaa lainkaan kantaa. Emme ole lainkaan keskustelleet haun käynnistämisestä, sillä tämän sopimuksen neuvottelu on ollut meillä se tärkein asia, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pirjo Siiskonen toteaa.

EDIT 12.4. klo 10.40: Lisätty juttuun Pirjo Siiskosen kommentteja rekryaikataulusta ja johtajasopimuksen käytöstä.