kuva: AEBR
Ann-Sofi Backgren seuraa puheenjohtajana tehtävästä luopuvaa belgialaista Oliver Paaschia.

Pohjanmaan liiton maakuntahallituksen jäsen Ann-Sofi Backgren on valittu Euroopan raja-alueiden liiton AEBR:n hallituksen puheenjohtajaksi. Valinta tehtiin Dresdenissä pidetyssä AEBR:n vuosikokouksessa.

Backgren valittiin puheenjohtajaksi yhdeksi vuodeksi. AEBR:n hallituksen 1. varapuheenjohtajana hän on jo käytännössä hoitanut merkittäviä tehtäviä organisaatiossa. Hän seuraa puheenjohtajana tehtävästä etuajassa luopuvaa belgialaista Oliver Paaschia.

AEBR perustettiin vuonna 1971 lisäämään ja koordinoimaan eurooppalaisten raja-alueiden välistä yhteistyötä. Tällä hetkellä järjestössä on jäsenenä 95 raja-aluetta, joista Pohjanmaa on yksi. Ann-Sofi Backgren on AEBR:n ensimmäinen naispuheenjohtaja.

EU:n Interreg-ohjelmat ovat tärkeitä AEBR:n pyrkiessä edistämään rajat ylittävää yhteistyötä. Interreg tarjoaa rahallisia resursseja yhteistyölle rajojen yli, ja ennen jokaista uutta ohjelmakautta AEBR tekee työtä sen eteen, että nämä mahdollisuudet säilyisivät ja kehittyisivät.

– Puheenjohtajavuoteni aikana EU:n tuleva ohjelmakausi tulee olemaan AEBR:lle tärkein kysymys. Seuraamme myös aktiivisesti EU:hun vaikuttavia suuria asioita, kuten Brexitiä ja ilmastonmuutosta, sanoo Backgren.

AEBR pyrkii vähentämään rajaesteitä Euroopassa ja on muun muassa lobannut eurooppalaisten alueellisen yhteistyön yhtymien (EAYY) perustamista. Merenkurkun neuvostosta tuli aiemmin tänä vuonna EAYY.