Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen, kesk., on valittu Kiinan Belt and Road Local Committee (BRLC) –aloitteen yhteistyöorganisaation varapuheenjohtajaksi. Valinta tehtiin maanantaina 3.12. Kiinan Hangzhoussa ensimmäisessä Belt and Road -alueyhteistyön yleiskokouksessa ja seminaarissa, jossa aiheena oli tekoäly ja kaupunkien hallinto.

Oikarinen on ainoa eurooppalaisen kaupunkijäsenen edustaja BRLC-organisaation johdossa. Lisäksi Pohjois-Pohjanmaan liitto on ainut eurooppalainen maakunta, joka on yhteistyökomitean perustajajäsen. Nimitys Oululle on viisivuotinen.

Belt and Road -politiikka, jonka Kiinan nykyinen presidentti Xi Jinping julkisti vuonna 2013, jakautuu kahteen osaan eli valtioiden välisiin sopimuksiin, joissa pääpaino on logistiikkaverkoston parantamisessa ja joka hoidetaan presidentin toimesta Pekingistä, sekä Belt and Road -aloitteen aluetasoon, jonka järjestämisvastuu on Hangzhoun kaupungilla. Hangzhou on ollut Oulun ystävyyskaupunki vuodesta 2010.

BRLC-yhteistyöorganisaatioon kuuluu kuntien ja kuntaliittojen maailmanjärjestön UCLG:n (United Cities and Local Governments) jäsenet sekä kiinalaisten kaupunkien lisäksi Hangzhoun ystävyyskaupungit eri puolilta maailmaa. Yhteistyön aloina ovat taloudellinen yhteistyö, kulttuuri ja koulutus, kaupunki- ja aluehallinto sekä internettalous.

– Oulun osallistuminen BRLC-toimintaan helpottaa suomalaisten yritysten pääsyä nopeasti kasvavaan kiinalaiseen kehitykseen sähköisessä asioinnissa, tekoälyssä, digitaalisessa terveydessä ja langattomassa viestinnässä, toteaa BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula.