Lauri Innasta tulee uusi kaupunginjohtaja Poriin.

Porin kaupunginvaltuusto on valinnut valtiotieteiden maisteri Lauri Innan uudeksi kaupunginjohtajaksi varsinaisella äänivuorolla. Vaikka etukäteen äänestyksestä povattiin tiukkaa, niin Inna oli valtuuston ylivoimainen suosikki.

Heti ensimmäisellä äänestyskierroksella hän sai 44 ääntä, Krista Kiuru 14 ja Lauri Kilkku yhden äänen. Porissa valittiin kaupunginjohtaja kuuden vuoden määräajaksi.

Kaupunginjohtajaksi valittu Lauri Inna työskentelee tällä hetkellä Keskon Lounais-Suomen aluejohtajana. Ennen kaupan alalle siirtymistään hän toimi Salon kaupunginjohtajana vuosina 2017-2020. Kokemusta kuntajohtamisesta on myös Hattulan ja Punkalaitumen kunnista.

Vahvalta pohjalta töihin

Lauri Innalla ei vielä tiistaiaamupäivällä ollut täysin selvillä, milloin hän ottaa uuden virkansa vastaan. Neuvottelemisesta riittää uuden työpaikan johtajasopimuksessa ja nykyisten työtehtävien hoidosta jatkossa. Yksi asia on kuitenkin selvää jo nyt. Pori saa Porissa asuvan kaupunginjohtajan.

Mainos-Kyllä minä ehdottomasti muutan Poriin. Se on ihan selvä asia. Ei kulkeminen päivittäin Turusta Poriin töihin ole mahdollista. Minulla on myös kotipaikka ja vanhemmat Vammalassa, joten tämä sopii senkin kanssa hyvin yhteen, Inna toteaa.

Inna uskoo, että kaupunginjohtajavaalin ratkeaminen heti ensimmäisellä kierroksella antaa hyvän pohjan hedelmälliseen yhteistyöhön kuntapäättäjien kanssa.

-Kyllä minä uskon siihen, että äänestystulos antaa riittävän vahvan pohjan aloittaa työt. On aidosti helppo aloittaa työt Porissa, Lauri Inna toteaa.

Tulevaisuuden kunnissa yhteydet elinkeinoelämään ovat entistä merkittävämmässä osassa kuntajohtajan töissä, kun hyvinvointialueet nappaavat valtaosan nykyisistä tehtävistä sote-puolen ja pelastustoimen siirtyessä pois kuntien hallinnasta. Nykyinen tehtävä Keskon aluejohtaja on Lauri Innan mielestä antanut hyviä eväitä toimia tulevaisuuden kuntajohtajana.

-Kuntajohtajankin on välillä ihan hyvä käydä sen kuntajohtaja-kuplan ulkopuolella. Tässä on päässyt näkemään yhteistyöverkostojen merkityksen elinkeinoelämässä. Samoin on päässyt tutustumaan toiselta eli yrityselämän puolelta kaavoituksiin ja kiinteistökehittämiseen. Myös tiedolla johtamisen merkitys on käynyt selväksi, pohtii Inna Keskon vuosien oppejaan.

Valinta ilman kannatuspuheenvuoroja

Kaupunginjohtajavalinnan tiimoilta pidettiin kaupunginvaltuustossa vain kaksi puheenvuoroa. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Kaunistola (kok.) kiitti valintaprosessin sujuvuutta ja sen saamaa hyvää huomiota, mutta moitti kovin sanoin viime viikolla tapahtunutta tietovuotoa, jossa Satakunnan Kansa sai käyttöönsä kolmen kärkiehdokkaan testitulokset.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Laulainen (sd.) puolestaan tyytyi toistamaan kaupunginhallituksen esityksen, eli kaupunginjohtaja valitaan virkavaalilla.

EDIT 15.11. klo 11.25: Lisätty Lauri Innan kommentteja valintaan liittyen