Anna-Kaisa Ikonen.

Tampereen yliopisto on valinnut Tampereen edellisen pormestarin Anna-Kaisa Ikosen työelämäprofessorin tehtävään.

Ikonen toimi pormestarina 2013–2017. Alkaneella valtuustokaudella kokoomukseen lukeutuva Ikonen toimii kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Työelämäprofessorin tehtävänalana on kaupungin johtaminen.

– Työelämäprofessorin tehtävänä on tuoda opiskelijoiden ja tutkijayhteisön käyttöön käytännön kokemuksia ja osaamista suuren kaupungin johtamisesta ja siihen liittyvästä ongelmakentästä, kertoo Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun dekaani Antti Lönnqvist Tampereen yliopiston tiedotteessa.

MainosYliopiston rehtorin Liisa Laakson mukaan Ikosen työhön kuuluvat myös johtamiskorkeakoulun ja yliopiston sidosryhmätyöhön liittyvät tehtävät, kuten erilaiset kansalliset asiantuntijatehtävät, sekä Tampereelle syntyvän uuden korkeakouluyhteisön selvitys- ja kehittämistehtävät.

Ikonen on yhteiskuntatieteiden tohtori. Hän on työskennellyt myös valtiosihteerinä valtiovarainministeriössä, Tampereen apulaispormestarina, Pirkanmaan TE-keskuksen kehittämispäällikkönä ja projektijohtajana ja liiketoiminta-alueen vetäjänä julkishallinnon konsulttitoimistossa.

– Tartun innolla uuteen tehtävään. On hienoa päästä luomaan uutta työelämäprofessuuria ja tuomaan omat johtamiskokemukseni, osaamiseni ja verkostoni yliopistoyhteisön käyttöön, Ikonen sanoo.

Ikonen toimii myös muun muassa Kevan hallituksen puheenjohtajana, Pirkanmaan maakuntahallituksen varapuheenjohtajana ja kolmen ministeriön lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelman selvityshenkilönä.

Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulu kokeilee työelämäprofessuuria pilottiluonteisesti. Tehtävä on kaksivuotinen.

–  Johtamiskorkeakoulun professorit ja tutkijat katsovat johtamisen ilmiöitä omasta tutkijan näkökulmastaan, mutta käytännön toimija näkee asiat hieman eri tavalla. Tämä täydentävä osaaminen ja ymmärrys on arvokasta sekä koulutuksessa että tutkimuksessa, dekaani Lönnqvist toteaa.