kuva: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä
Eetu Salunen jättää tehtävänsä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtajana.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Eetu Salunen jättänyt eronpyyntönsä tehtävästään. Salusen viimeinen työpäivä yhtymän toimitusjohtajana on 12. helmikuuta.

– Viime vuonna hoitoon pääsy parani ja asiakastyytyväisyys koheni selvästi. Myös maakunnan asukkaiden yhdenvertaisuus sote-palveluissa lisääntyi merkittävästi. Rahat eivät kuitenkaan riittäneet, toteaa Salunen yhtymän tiedotteessa.

Hänen mukaansa vuoden 2019 talousarvio ei riitä nykyisen palvelutason ja toimipisteverkon ylläpitämiseen.

– Talousarviossa pysyminen edellyttää palveluverkon rankkaa karsimista ja satojen ihmisten irtisanomista. En usko, että tähän päästään julkisen sektorin pelisäännöillä. Olen erittäin huolissani siitä, riittääkö rahoituspohja ikääntyneiden hyvään hoivaan, Salunen sanoo.

MainosSalunen valittiin toimitusjohtajaksi tammikuussa 2017.

– Henkilöstö on tehnyt upeaa työtä ja ollut täysillä mukana muutoksessa. Lisäksi haluan kiittää yhtymän nykyisiä päättäjiä sote-palveluiden pitkäjänteisen kehittämisen mahdollistamisesta, Salunen sanoo.

Yhtymän hallitus nimitti maanantaina vt. toimitusjohtajaksi hallintojohtaja Veli Penttilän. Penttilä hoitaa tehtävää kunnes uusi toimitusjohtaja on valittu.

MainosYhtymän hallituksen puheenjohtaja Ville Skinnari, sd., kertoo, että Salusen eropäätös ei tullut hänelle yllätyksenä.

– Se kertoo siitä, että Päijät-Hämeen toimintaympäristö sosiaali- ja terveyspalveluissa on erittäin haastava. Palveluiden tarve kasvaa voimakkaasti, ja rahoituspohjaa on 40 miljoonaa euroa vähemmän kuin valtiovarainministeriön laskelmat suhteutettuna palvelutarpeeseen edellyttäisivät. Esimerkiksi kotihoito tarvitsisi heti viisi miljoonaa euroa lisää rahoitusta. Meillä on Suomen tiukimmat kriteerit päästä kotihoidon piiriin, Skinnari sanoo.

Yhtymähallitus päätti maanantaina ulkopuolisen muutosjohtajan palkkaamisesta kuuden kuukauden määräajaksi. Muutosjohtajan tehtävänä on tukea yhtymähallitusta ja johtoryhmää muun muassa taloudessa, prosessien uudistamisessa ja johtamisessa.

Skinnari lupaa muutoksia myös yhtymän johtamisjärjestelmään ja muistuttaa maakunnan yhtenäisyyden merkityksestä.

– Päijät-Häme ei kestä enää repimistä tai riitelyä. Toivon, että viimeistään nyt kaikki toimijat ymmärtävät tilanteen vakavuuden ja tekevät aidosti sen eteen työtä, että voimme turvata palvelut maakunnassa myös tulevaisuudessa. Yhtymähallituksen lakisääteinen tehtävä on turvata ja järjestää riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille päijäthämäläisille, Skinnari toteaa.

Juttua muokattu 11.2. klo 16.17: Korjattu Eetu Salusen nimi oikeaan muotoon.

Lisää aiheesta:

Lahdelle tuhti lisälasku – pyytämättä ja yllättäen
Lahden Timonen: Tarvitsemme sote-kuntayhtymien liiton