Esko Rautiainen valittiin Rääkkylän kunnanjohtajaksi

Rääkkylän kunnanjohtajavalinnoissa saatiin lopulta yllättävä käänne, kun kokenut kunta-alan ammattilainen, hallintotieteen maisteri Esko Rautiainen valittiin kunnanjohtajaksi. Kunnanhallitus oli yksimielisesti esittänyt Matti Kuittista kunnanjohtajaksi ja Rautiaista varalle, mutta äänin 12-9 Esko Rautiainen valittiin kunnan uudeksi johtajaksi.

-Lasikatot murtuivat, kommentoi Rautiainen valintaansa ja ikäänsä viitaten, sillä moni muu vuonna 1960 alkaa valmistautua jo eläkevuosiin.  

Esko Rautiaisen valintaa valtuustossa esitti perussuomalaisten valtuustoryhmä. Kannatusta Rautiainen sai ainakin kokoomuksen valtuustoryhmältä. Koska äänestys oli suljettu lippuäänestys, niin tarkkaa tietoa ei äänten jakautumisesta ole. Tosin keskustalla on Rääkkylän valtuustossa yhdeksän valtuutettua.

Pieni aavistus

Pieni kutina mahdollisesta käänteestä äänestyksessä oli kunta-alan konkarilla jo ennakkoon olemassa, mutta vasta äänestyslippujen laskun jälkeen homma oli selvä.

-Viimeisen reilun viikon aikana alkoi puhelinsoittoja olemaan sen verran, että kävi mielessä, että tämä voisi vaikka minulle kääntyä. Minulle kerrottiin, että myös entisille työnantajilleni on soitettu ja viestiä tuli sitäkin kautta, tyytyväinen Esko Rautiainen kertoi.

Äänestystulos oli tiukka. Kokenut kuntajohtaja ymmärtää, että Rääkkylän kunnan eteen on tehtävä yhdessä töitä.

-Olen aina kunnioittanut kunnallista päätöksentekoa. Valtuutetuilla on oikeus äänestää parhaaksi katsomallaan tavalla. Minä haluan kuitenkin tehdä yhteistyötä kaikkien kuntalaisten taakse. Jätetään nämä tiukat äänestykset taakse ja katsotaan yhdessä eteenpäin. Olen valmis yhteistyöhön kaikkien ryhmien ja kuntalaisten kanssa, Rautiainen vakuuttaa.

Esko Rautiainen on toiminut vuosikymmeniä kunta-alan eri tehtävissä ja kunnanjohtajana useissa eri kunnissa. Viimeksi hän työskenteli Enontekiöllä hallintojohtajan viransijaisena.

-Rääkkylä on vain käymätuttu. Ja olenhan minä virkaurani aloittanut Pohjois-Karjalassa, kun olin siellä viransijaisena, Rautiainen huomauttaa.

Kuntapolitiikka saa jäädä

Viime kuntavaaleissa Esko Rautiainen oli sitoutumattomana ehdokkaana kotikunnassaan Puolangalla perussuomalaisten listalla. Hän nousi kunnanvaltuustoon listan eniten ääniä keränneenä ehdokkaana ja auttoi perussuomalaisia vaalivoittoon Puolangalla.

-Kyllä tässä tämän vuoden aikana kunnallispolitiikka saa jäädä. Ei sitä ehdi oikein kahteen paikkaan repeämään. Ja kun olen koko työurani virkapuolella ollut, niin tunnen oloni siellä kotoisammaksi. Vaikka luottamusmiesura nyt lyhyeksi jääkin, niin tämä jakso on ollut erittäin paljon silmiä avaava. Nyt näkee se valtuutetun roolin aivan uudella tavalla, Rautiainen pohdiskeli Kuntalehden puhelinhaastattelussa.

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä