Heli Seppelvirta on Etelä-Pohjanmaan uusi maakuntajohtaja. Hän aloittaa vt. maakuntajohtajana helmikuun alussa. (Kuva: Etelä-Pohjanmaan liitto)

Etelä-Pohjanmaan maakuntavaltuusto on valinnut Etelä-Pohjanmaan uudeksi maakuntajohtajaksi hallintotieteiden maisteri Heli Seppelvirran.

Vaasan yliopistosta valmistunut Seppelvirta, 43, on työskennellyt 20 vuotta eli lähes koko valmistumisen jälkeisen työuransa Etelä-Pohjanmaan liitossa, ensin kymmenen vuotta aluekehittämisasiantuntijana ja sen jälkeen kymmenen vuotta aluekehitysjohtajana. Vuosina 2016–2019 hän toimi kolmisen vuotta muutosjohtajana sote- ja maakuntauudistuksessa.

– Koen, että minulla on hyvä kokemus ja verkostot sekä osaamista maakuntajohtajan työhön. Ennen kaikkea minulla on annettavaa ja energiaa maakuntaliiton toimiston johtamiseen. Maakunnan liitto on yhteistyön rakentaja ja vahva edunvalvoja, ja nämä yhteistyön kehittämiseen sekä maakunnan asioiden vaikuttamistyöhön liittyvät tehtävät kiehtovat. Ilman muuta minua kiehtoo myös liiton tekemä aluekehitystyö, Seppelvirta kertoo.

– Maakunnalla on hyviä menestymisen edellytyksiä, mutta myös suuria haasteita tulevaisuudessa. Ratkomme työvoimatarpeita, koulutuskysymyksiä, kansainvälistymisasioita sekä maakunnan vetovoimaan liittyä asioita. Etelä-Pohjanmaalle on osoitettu merkittävät alue- ja rakennepolitiikan rahoitusvarat tuleville vuosille, ja on erinomaista päästä kehittämään maakuntaa uudelle tasolle. Lisäksi liitossa alkaa kokonaismaakuntakaavan laadinta, mikä haastaa liiton toimiston ja maakunnan väen kaavoituksen parissa, hän sanoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Seppelvirta oli muutosjohtajana Etelä-Pohjanmaalla, kun Sipilän hallituksen ohjelman mukaista sote- ja maakuntauudistuksen valmisteltiin. Tuolloin kaavailtiin, että maakuntien liittojen tehtävät olisivat siirtyneet sote-palvelujen kanssa samaan organisaatioon. Monialaisen maakunnan valmistelu kuitenkin kariutui.

– Ajattelen, että nyt syötävä pala on hallittavampi ja siinä mielessä askellus on oikeanlainen, Seppelvirta sanoo.

Seppelvirran mukaan on tärkeää muodostaa toimiva yhteistyö maakunnan liiton ja uuden hyvinvointialueen kesken.

– Molemmilla organisaatioilla on mielestäni selkeät tehtävät ja toimintakentät. Maakunnan liitot ovat nimenomaan kuntien yhteistyöelin lakisääteisine aluekehitystehtävineen. Ajattelen, että maakunnan liittojen tehtävät vahvistuvat tulevaisuudessa. Kykenemme puhumaan kuntien suulla ja ajamaan suoraan kuntien edunvalvonta-asioita, Seppelvirta pohtii.

Nykyinen maakuntajohtaja Asko Peltola siirtyy eläkkeelle keväällä 2022. Peltola on johtanut Etelä-Pohjanmaan liittoa vuodesta 2006.

Maakuntajohtajan virkaa tavoitteli kahdeksan hakijaa, joista neljä haastateltiin.