Markus Hirvosen (edessä oikealla) elokuinen mopoilutempaus, mopomiitti, saavutti suuren suosion Juuassa. (kuva: Elina Hirvonen)

Itä-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt valituksen, joka koski Juuan kunnanvaltuuston päätöstä valita Markus Hirvonen kunnanjohtajaksi.

Valituksessa vaadittiin valtuuston joulukuussa 2015 tekemän päätöksen hylkäämistä muun muassa sillä perusteella, että hakijoiden välillä ei olisi suoritettu ansiovertailua. Valittaja katsoi päätöksen olevan siksi perustuslain, yhdenvertaisuuslain, tasa-arvolain ja kunnallisen viranhaltijalain vastainen.

Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen yksimielisesti. Hirvosen valinnasta valitti Juuan entinen kunnanjohtaja Ahti Puumalainen.

Hallinto-oikeuden päätöksen perustelujen mukaan laissa ei ole erillistä säännöstä viran hakijoista laadittavasta ansiovertailusta. Viranomaisen velvollisuus ilmoittaa hakijoiden ansioiden vertailussa huomioon otetut seikat määräytyvät siten hallintolain säädösten perusteella. Kunnanvaltuuston päätös on ollut hallintolain 45 §:n 2 momentin tarkoittama kunnallisen monijäsenisen toimielimen toimittamaa vaalia koskeva päätös, joten valtuustolla ei ole ollut hallintolain 45 §:n 1 momentin mukaista velvollisuutta perustella päätöstään.

Hallinto-oikeus katsoo perusteluissaan, että hakijoiden ansioita on vertailtava kokonaisuutena. Kun kunnanjohtajan virkaa hakeneiden ansioita vertaillaan kokonaisuutena, heidän ansioidensa välillä ei ole sellaista eroa, että tasa-arvolain mukainen syrjintäolettama olisi syntynyt. Virkaan valittu Hirvonen täytti kunnanjohtajan viran kelpoisuusvaatimuksen sekä koulutuksen sekä julkishallinnon tehtävistä hankitun työkokemuksen osalta.

Hirvonen on hallintotieteiden maisteri. Hän siirtyi Juuan kunnanjohtajaksi Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän hallintopäällikön tehtävästä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*