Itä-Suomen hallinto-oikeus asettui Anu Sepposen puolelle. Ruokolahden kunnanvaltuusto oli hallinto-oikeuden mukaan etuajassa päättäessään virkasuhteen rauenneen. Irtisanomisajasta olisi pitänyt päättää taas valinnan yhteydessä. (Kuva: Ruokolahden kunta)

Ruokolahden kunnanjohtajavalinnassa vaikeusastetta riittää. Itä-Suomen hallinto-oikeuden tuoreen päätöksen mukaan kunnanvaltuustolla ei ollut lokakuussa 2020 lainmukaista perustetta pitää kunnanjohtajaksi valitun Anu Sepposen valintaa rauenneena. Sepponen ei hyväksynyt yhteisten neuvottelujen jälkeen uudelleen muokattua johtajasopimusluonnosta eikä ilmoittanut, ryhtyykö hän hoitamaan kunnanjohtajan virkaa kunnan päättämillä ehdoilla.

Rautalammin kunnanjohtaja Anu Sepponen valittiin Ruokolahden kunnanjohtajaksi elokuussa 2020. Kunnan ja kunnanjohtajan virkaan valitun Sepposen sukset menivät ristiin, kun johtajasopimuksesta neuvoteltiin. Valtuuston käsittelyyn toimitettiin luonnos, jolla ei ollut tulevan kunnanjohtajan hyväksyntää. Johtajasopimusluonnoksessa oli alennettu palkkaa ja sopimukseen oli myös lisätty koeaika.

Lokakuussa 2020 kunnanvaltuusto totesi äänin 20-6, että kunnanjohtaja virka laitetaan uudestaan auki, koska virkaan valittu ei suostunut valtuuston hyväksymillä ehdoilla virkaa vastaanottamaan. Tästä ja syyskuussa tehdystä johtajasopimuspäätöksestä Sepponen valitti hallinto-oikeuteen.

Itä-Suomen hallinto-oikeus katsoo ratkaisussaan, että Ruokolahden kunnanvaltuuston syyskuussa 2020 tekemä päätös koeajan määräämisestä on lainvastaisena kumottava. Hallinto-oikeuden mukaan koeajasta olisi pitänyt päättää samassa yhteydessä, kun Sepponen elokuussa valittiin kunnanjohtajaksi.

Myös lokakuussa 2020 tehty päätös virkasuhteen raukeamisesta oli hallinto-oikeuden mukaan kuntalain 135 §:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla lainvastainen. Viranhoidon oli tarkoitus alkaa 1.11.2020, eikä hallinto-oikeuden mukaan valtuustolla ollut varmaa tietoa siitä, ryhtyykö kunnanjohtajan virkaan valittu henkilö hoitamaan töitä vaiko ei.

-Valtuusto on päättänyt valinnan raukeamisesta ennen kuin Sepposen virantoimituksen on ollut ylipäänsä määrä alkaa, eikä siten ole ollut varmaa tietoa siitä, ryhtyykö Sepponen hoitamaan virkasuhdetta, hallinto-oikeus toteaa ratkaisussaan.  

Hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Viran auki julistamisen jälkeen Ruokolahti valitsi marraskuussa kunnanjohtajaksi Matias Hildenin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Miksi Ruokolahden kunta teki Laittoman päätöksen?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*