kuva: Ville Miettinen
Kittilän kunnantalo.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt valitukset, jotka koskivat Timo Kurulan valintaa Kittilän vt. kunnanjohtajaksi keväällä 2017 ja Sanna Ylinamman valintaa vs. kunnanjohtajaksi joulukuussa 2017.

Kurulan valinnasta valitti Helena Huikuri-Kujala, joka on vasemmistoliiton entinen valtuutettu.

Kittilän valtuusto valitsi Kurulan vt. kunnanjohtajaksi 29. toukokuuta. Kurulan takana oli 15 valtuutettua, useissa kunnissa kunnanjohtajana toiminut Antti Jämsén sai seitsemän ääntä ja Sodankylän hallinto- ja talousjohtaja Päivi Vauhkonen yhden äänen.

Valituksen mukaan valtuusto käytti valinnassa harkintavaltaansa väärin muun muassa puutteellisen ansiovertailun ja Kurulaan kohdistuneiden rikosepäilyjen takia.

Hallinto-oikeus totesi sekä Jämsenin että Kurulan olleen kelpoisia tehtävään, mutta Jämsén oli ansioituneempi: Jämsénillä oli 19 vuoden kokemus kunnanjohtajan tehtävistä ja Kurulalla pitkä kokemus kunnan luottamustehtävistä. Valtuusto ei kuitenkaan menetellyt väärin ottaesssaan Kurulan tehtävään.

– Kurulan Kittilän kunnassa luottamustehtävien hoitamisesta saama kokemus, paikallistuntemus sekä elinkeinoelämän on voitu ottaa kokonaisharkinnassa huomioon, koska niillä on katsottava olevan merkitystä viran hoitamisen kannalta, oikeus toteaa päätöksessään.

Kurula toimi vt. kunnanjohtajana puolisen vuotta. Hän jätti tehtävän lokakuussa 2017.

Ylinamman valinta ei rikkonut tasa-arvolakia

Ylinamman valinnasta valitti Harri Mattila, joka hävisi valtuuston virkavaalissa Ylinammalle lukemin 19–8. Mattilan mukaan valtuuston päätös oli tasa-arvolain vastainen, koska hänet oli ansioituneempana jätetty valitsematta virkaan.

Mattila on filosofian maisteri, ja hän on toiminut muun muassa Alahärmän kunnanjohtajana ja Kauhavan kaupunginjohtajana. Johtajakokemusta hänellä oli yhteensä 19 vuotta. Ylinampa oli valinnan hetkellä työskennellyt vajaan kuukauden Kittilän vs. kunnanjohtajana ja hänellä oli yhteensä vuoden verran johtajakokemusta. Ylinampa on oikeustieteen maisteri.

Hallinto-oikeuden mukaan Mattila oli koulutuksen ja työkokemuksen perusteella ansioituneempi vs. kunnanjohtajaksi. Oikeus kuitenkin totesi, että Kittilän hallinnollinen kriisi huomioiden valtuusto on voinut lukea eduksi Ylinamman oikeudellisen tietämyksen ja prosessin tuntemuksen.

– Viran tehtävät, viran lyhyt kesto, kunnan poikkeuksellinen tilanne ja Ylinamman työskentelystä saatu selvitys huomioon ottaen valtuusto on voinut valita vs. kunnanjohtajaksi Ylinamman, hallinto-oikeus toteaa.

Mattila vaati päätöstä kumottavaksi myös muun muassa siksi, että päätöksentekoprosessiin osallistui luottamushenkilöitä, joita vastaan on nostettu virkarikossyytteitä ja jotka olisi siksi pitänyt pidättää luottamustehtävistään. Myös näiltä osin valitus hylättiin.

Ylinamman pesti vs. kunnanjohtajana jatkuu tämän vuoden loppuun. Hänet valittiin lokakuussa Kittilän hallintojohtajaksi.