Hanna Helaste.

Jämsän kaupunginvaltuusto valitsi maanantaina Hanne Helasteen yksimielisesti Jämsän uudeksi kaupunginjohtajaksi. Virka täytettiin määräaikaisesti seitsemäksi vuodeksi.

Helaste on hallintotieteiden maisteri ja Keiteleen kunnanjohtaja. Hän siirtyi Keiteleelle Vaalan hallinto- ja elinkeinojohtajan virasta kesällä 2014. Virka täytettiin tuolloin käynnissä olleiden kuntaliitosselvitysten vuoksi vain kolmen vuoden määräajaksi. Syyskuussa 2016 hänet valittiin toistaiseksi voimassa olevaan virkaan.

– Siirtyminen Keitelettä selvästi suurempaan kuntaan on minulle ammatillisesti iso askel eteenpäin. Yksimielinen valinta antaa parhaan mahdollisen lähtökohdan tehtävään, Hanna Helaste sanoo.

Helastetta vetivät Jämsään myös henkilökohtaiset syyt: hänen siskonsa asuu Jämsässä ja muuta lähisukua naapurikunnissa.

Jämsällä on takanaan useita kuntaliitoksia, joista viimeinen toteutui vuonna 2009, kun Jämsä ja Jämsänkoski yhdistyivät. Liitokset eivät ole olleet kivuttomia.

– Raskas liitoshistoria on näkynyt vaikeuksina tehdä päätöksiä ja sitoutua niihin. Olen kuitenkin saanut käymissäni keskusteluissa sen käsityksen, että halua muutokseen on. Nyt halutaan suunnata kaupunki kohti uusia tavoitteita ja keskittyä tulevaan, Helaste kertoo.

Jämsän kaupunginjohtajan tehtävä tuli avoimeksi, kun Ilkka Salminen irtisanoutui huhtikuun lopulla. Kärkiehdokkaita olivat Helasteen lisäksi Hartolan kunnanjohtaja Merja Olenius ja Petäjäveden kunnanjohtaja Eero Vainio. He luopuivat viran tavoittelusta sen jälkeen, kun virantäyttöä valmistellut työryhmä oli päättänyt yksimielisesti esittää Helasteen valintaa.