Jere Penttilä on työskennellyt muun muassa Riihimäen kaupunginjohtajana, Kontiolahden kunnanjohtajana ja Pyhäselän kunnanjohtajana. (Kuva: Sonja Eloranta)

Keskon Itä-Suomen aluejohtajana toimiva Jere Penttilä siirtyy Joensuun kaupunginjohtajaksi. Joensuun valtuuston virkavaalissa Penttilä sai maanantaina 43 ääntä ja ulkoministeriön kehitysyhteistyön hallinto- ja oikeusyksikön päällikkö Ramses Malaty 15 ääntä.

Jere Penttilä siirtyi Keskon Itä-Suomen aluejohtajaksi kesäkuussa 2022. Aiemmin hän toimi reilun vuoden Riihimäen kaupunginjohtajana 2021–2022 ja sitä ennen kahdeksan vuoden ajan Kontiolahden kunnanjohtajana. Hän on työskennellyt kuntaurallaan myös Joensuun kaupungin liiketoimintajohtajana, Pyhäselän kunnanjohtajana ja Varkauden kaupungin henkilöstöpäällikkönä.

Ennen virkavaalia pidetyissä puheenvuoroissa valtaosa valtuutetuista tuki Penttilän valintaa ja kehui hänen kuntakokemustaan. Äänestämään päästiin, kun vasemmistoliiton valtuutettu Alia Dannenberg esitti Ramses Malatyn valintaa.

Puheenvuoroissa suitsutettiin myös nykyistä kaupunginjohtajaa, syksyllä eläkkeelle jäävää Kari Karjalaista. SDP:n Eila Heinonen nimesi Karjalaisen Suomen parhaaksi kuntajohtajaksi.

MainosKaupunginjohtajan virka avattiin hakuun nykyisen kaupunginjohtaja Karjalaisen ilmoitettua eläköitymisestään. Kuusi hakijaa sai haastattelukutsun, ja heistä kolme, Ramses Malaty, Jere Penttilä ja Anu Vehviläinen, sai kutsun valtuustoryhmien kuultavaksi. Vehviläinen veti kuitenkin hakemuksensa pois katsottuaan, että hänellä ei ole mahdollisuutta tulla valituksi tehtävään.

”Joensuulla on positiivinen tulevaisuus”

Penttilä sanoi kiitospuheenvuorossaan, että Joensuulla on edessään positiivinen tulevaisuus.

-Tällä hetkellä tilanne näyttää Suomessa ja kuntakentässä vähän vaikealta, mutta sitähän se on ollut aina – mennään sykleissä, välillä ylöspäin ja välillä alaspäin. Tietynlainen näköalattomuus on nyt koko Suomessa, mutta muun muassa tekoäly ja alustatalous mahdollistavat meille ihan uusia työmahdollisuuksia ja yritysmahdollisuuksia, niihin pitää vaan tarttua.

Penttilän mukaan yksi syy hänen hakeutumiseensa Joensuuhun oli se, että hän tiesi Joensuun organisaation olevan kunnossa.

-Meillä on asiantunteva viranhaltijaorganisaatio ja luottamushenkilöiden päätöksentekokulttuuri on kunnossa. Se on todella tärkeää.