Ari Sopanen veneilemässä Saimaalla. - Pelkäksi purjehtijaksi ei ole tarkoitus alkaa, ja jotain pientä täytyy kehitellä, pelkkä kotimiehen rooli ei ole tarpeeksi, Kaavin kunnanjohtajan tehtävät jättävä Sopanen sanoo.

Kunnanjohtaja Ari Sopanen ja Kaavin kunnanhallitus ovat maanantaina sopineet, että Sopanen jää eläkkeelle. Sopimuksen mukaan Sopanen työskentelee vielä tammikuun ajan tehtävässään, ja hänen virkasuhteensa päättyy irtisanoutumisajan jälkeen maaliskuun 2022 lopussa.

Sopanen, 65, kertoo, että nyt on hyvä hetki irrottautua Kaavin kunnan johtavan viranhaltijan paikalta, kun nykymuotoisen kunnan viimeinen talousarvio on saatu valtuustossa hyväksyttyä ja taloussuunnitelma on laadittu vuosille 2023 ja 2024.

– Talousarvion laadinta ei ollut helppo prosessi, kun edessä on kuntakenttää mullistava erittäin iso muutos. Kunnalla on edessään tiukat vuodet, mutta laaditun taloussuunnitelman mukaan vuoden 2024 aikaan talouden uskotaan jo kohenevan ja vuoden olevan ylijäämäinen, Sopanen sanoo.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Arto Nykäsen, kesk., mukaan kunnanhallitus oli yksimielisesti nyt tehdyn ratkaisun takana. Sopaselle maksetaan vuonna 2017 hyväksytyn johtajasopimuksen mukaisesti yhdeksän kuukauden palkkaa vastaava erokorvaus.

Mainos– Kunnan strategia alkaneelle valtuustokaudelle on saatu Ari Sopasen johdolla niin hyvään malliin, että kuntalaisten, kunnan alueella toimivien yrittäjien sekä kunnan henkilöstön on aika antaa siihen oma panoksensa. Kun strategiakausi vaihtuu on siinä luonnollinen sauma, jossa pitkään toiminut kunnanjohtajamme voi väistyä syrjään, nauttimaan vapaaherran statuksestaan, Nykänen sanoo.

Sopanen siirtää työtehtävänsä hallintojohtaja Anu Huuskolle sekä soveltuvin osin sosiaalijohtaja Minna Jauhiaiselle ja kunnaninsinööri Markus Hartikaiselle. Hallintojohtaja Huusko toimii vs. kunnanjohtajana, kunnes Sopasen virkasuhde päättyy ja vt. kunnanjohtajana, kunnes uusi kunnanjohtaja aloittaa tehtävässään.

Ari Sopanen on työskennellyt Kaavin kunnanjohtajana vuodesta 2011.