kuva: Keski-Pohjanmaan liitto
Jyrki Kaiponen valittiin maakuntajohtajaksi 8. marraskuuta.

Keski-Pohjanmaan liiton maakuntajohtajan valinnasta on jätetty valitus Vaasan hallinto-oikeuteen. Valittaja on Keski-Pohjanmaan liiton kansainvälisten asioiden päällikkö Anne Sormunen, joka oli viran tavoittelijoiden joukossa.

Maakuntavaltuusto valitsi 8. marraskuuta maakuntajohtajan määräaikaiseen virkaan oikeustieteen maisteri Jyrki Kaiposen. Valinta oli yksimielinen.

Sormunen katsoo olleensa pätevin ja kokenein henkilö maakuntajohtajaksi. Hän toteaa valituksessaan valintaprosessin vaikuttavan tarkoitushakuiselta siten, että valittu eli Kaiponen on asetettu toimeen haastattelujen, pätevyysvertailun ja soveltuvuusarvioinnin tuloksista riippumatta. Sormunen kokee syrjinnän perustuvan sukupuoleensa.

Anne Sormunen on kauppatieteiden maisteri. Hän on työskennellyt Keski-Pohjanmaan liiton palveluksessa vuodesta 2011 ensin yhteyspäällikkönä ja sittemmin kansainvälisten asioiden päällikkönä.

Jyrki Kaiponen on työskennellyt Keski-Pohjanmaan liiton palveluksessa toukokuun alusta 2018 lähtien, jolloin hän aloitti maakunta- ja sote-uudistuksen konsernihallinnon muutosjohtajana. Toukokuun lopusta lähtien hän on hoitanut maakuntajohtajan tehtäviä ensin viransijaisena, sittemmin virkaa tekevänä. Ennen maakunnallisia tehtäviään hän työskenteli parin vuoden ajan kokkolalaisessa asianajotoimistossa. Kaiposella on myös upseerin ja yleisesikuntaupseerin tutkinnot ja takanaan pitkä ura puolustusvoimien palveluksessa.

Keski-Pohjanmaan liiton maakuntahallitus päätti 28. joulukuuta, että Kaiponen toimii vt. maakuntajohtajana tammikuun loppuun saakka. Maakuntahallitus käsittelee tammikuun kokouksessaan valitusasian sekä sen, kuinka maakuntajohtajan virkaa hoidetaan tammikuun lopun jälkeen.