kuva: Riikka Kinnunen
Henrik Kiviniemi valittiin Pyhäjärven kaupunginjohtajaksi lokakuussa 2016.

Henrik Kiviniemen valinta Pyhäjärven kaupunginjohtajaksi on saanut lainvoiman. Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) mukaan Pyhäjärven valtuustolla oli lokakuussa 2016 oikeus täyttää kaupunginjohtajan virka.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus katsoi heinäkuussa 2018, että kaupunginjohtajan virkaa ei voitu täyttää vakituisesti, koska Pyhäjärven kaupungin ja edellisen kaupunginjohtajan Tita Rinnevaaran välisestä sovintosopimuksesta oli valitettu hallinto-oikeuteen, eikä sopimus siten ollut vielä lainvoimainen. Hallinto-oikeuden ratkaisu syntyi hajaäänin 2–1.

KHO päätti toisin. Sen mukaan kunnallisvalitus ei pääsäännön mukaan estä valituksenalaisen päätöksen täytäntöönpanoa, eikä hallinto-oikeus ollut kieltänyt sovintosopimuksen hyväksymistä koskevan päätöksen täytäntöönpanoa.

– Päätös oli odotettu, sillä tällaiseen ratkaisuun oli päätynyt myös hallinto-oikeuden esittelijä omassa arviossaan. Pitkä aika on kulunut päätöstä odotellessa, ja asian keskeneräisyys on väistämättä haitannut työntekoa, Kiviniemi sanoo.

Mainos– Aikanaan valitettiin myös valinnastani hallintojohtajaksi, ja valitusten taustalla ovat aiempiin kaupunginjohtajakuvioihin liittyvät poliittiset erimielisyydet. KHO:n päätös löi nyt pisteen näiden asioiden vatvomiselle.

Valtuusto valitsi Kiviniemen kaupunginjohtajaksi 31. lokakuuta 2016. Kiviniemi sai valtuuston virkavaalissa 17 ääntä, kauppatieteiden maisteri Timo Kärkkäinen 9 ääntä ja yksi valtuutettu jätti tyhjän lipun. Kiviniemi valittiin toistaiseksi voimassa olevaan virkaan.

KHO:n päätös