kuva: Riikka Kinnunen
Henrik Kiviniemi valittiin Pyhäjärven kaupunginjohtajaksi lokakuussa 2016.

Henrik Kiviniemen valinta Pyhäjärven kaupunginjohtajaksi on saanut lainvoiman. Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) mukaan Pyhäjärven valtuustolla oli lokakuussa 2016 oikeus täyttää kaupunginjohtajan virka.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus katsoi heinäkuussa 2018, että kaupunginjohtajan virkaa ei voitu täyttää vakituisesti, koska Pyhäjärven kaupungin ja edellisen kaupunginjohtajan Tita Rinnevaaran välisestä sovintosopimuksesta oli valitettu hallinto-oikeuteen, eikä sopimus siten ollut vielä lainvoimainen. Hallinto-oikeuden ratkaisu syntyi hajaäänin 2–1.

KHO päätti toisin. Sen mukaan kunnallisvalitus ei pääsäännön mukaan estä valituksenalaisen päätöksen täytäntöönpanoa, eikä hallinto-oikeus ollut kieltänyt sovintosopimuksen hyväksymistä koskevan päätöksen täytäntöönpanoa.

– Päätös oli odotettu, sillä tällaiseen ratkaisuun oli päätynyt myös hallinto-oikeuden esittelijä omassa arviossaan. Pitkä aika on kulunut päätöstä odotellessa, ja asian keskeneräisyys on väistämättä haitannut työntekoa, Kiviniemi sanoo.

– Aikanaan valitettiin myös valinnastani hallintojohtajaksi, ja valitusten taustalla ovat aiempiin kaupunginjohtajakuvioihin liittyvät poliittiset erimielisyydet. KHO:n päätös löi nyt pisteen näiden asioiden vatvomiselle.

Valtuusto valitsi Kiviniemen kaupunginjohtajaksi 31. lokakuuta 2016. Kiviniemi sai valtuuston virkavaalissa 17 ääntä, kauppatieteiden maisteri Timo Kärkkäinen 9 ääntä ja yksi valtuutettu jätti tyhjän lipun. Kiviniemi valittiin toistaiseksi voimassa olevaan virkaan.

KHO:n päätös