Ville Miettinen
Sanna Ylinampa on jo aloittanut Kittilän hallintojohtajana, mutta hänen valintaansa vs. kunnanjohtajaksi joulukuussa 2017 käsitellään yhä oikeusistuimissa.

Sanna Ylinamman valinnasta Kittilän vs. kunnanjohtajaksi joulukuussa 2017 on jätetty valitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valittaja on Harri Mattila, joka hävisi valtuuston virkavaalissa Ylinammalle äänin 19–8. Mattilan mukaan valtuuston päätös on tasa-arvolain vastainen, koska hänet jätettiin ansioituneempana valitsematta virkaan.

Mattila vaatii valtuuston päätöstä kumottavaksi myös siksi, että päätöksentekoprosessiin osallistui Kittilän luottamushenkilöitä, joita vastaan on nostettu virkarikossyytteitä ja jotka olisi siksi pitänyt pidättää luottamustehtävistään.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi Mattilan valituksen marraskuussa. Hallinto-oikeuden mukaan Mattila oli koulutuksen ja työkokemuksen perusteella Ylinampaa ansioituneempi vs. kunnanjohtajaksi. Oikeus kuitenkin katsoi, että Kittilän hallinnollinen kriisi huomioiden valtuusto on voinut lukea eduksi Ylinamman oikeudellisen tietämyksen ja prosessin tuntemuksen.

Mattila on filosofian maisteri, ja hän toiminut muun muassa Alahärmän kunnanjohtajana ja Kauhavan kaupunginjohtajana. Johtajakokemusta hänellä oli yhteensä 19 vuotta. Ylinampa oli valinnan hetkellä työskennellyt vajaan kuukauden Kittilän vs. kunnanjohtajana ja hänellä oli yhteensä vuoden verran johtajakokemusta. Ylinampa on oikeustieteen maisteri.

Hallinto-oikeuden ratkaisu syntyi hajapäätöksellä lukemin 2–1. Yksi tuomareista olisi kumonnut valtuuston päätöksen Mattilaa syrjivänä.

Kittilän kunnanhallitus antoi asiassa selityksensä KHO:lle tiistaina. Siinä tähdennetään, että Kittilän kunnan tilanteessa ei ole ollut kyse mistään poikkeusoloihin yleisesti vetoamisesta, vaan tilanteesta, jossa yksikään kunta Suomessa ei ole aiemmin ollut.

Ylinampa valittiin lokakuussa Kittilän hallintojohtajaksi. Vs. kunnanjohtajana on vuoden alusta toiminut Antti Jämsén.