Esa Sirviö siirtyy Mänttä-Vilppulasta Kotkaan. (kuva: Kotkan kaupunki)

Kotkan valtuusto valitsi tiistaina uudeksi kaupunginjohtajaksi Esa Sirviön. Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtajana työskentelevä Sirviö voitti johtajavaalin toisella kierroksella Raision kaupunginjohtajan Ari Korhosen lukemin 27–24.

Ensimmäisellä kierroksella Sirviö ja Korhonen saivat molemmat 21 ääntä ja Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson 9 ääntä.

Korhosen taakse asettuivat kannatuspuheenvuorojen perusteella SDP:n ja vasemmistoliiton valtuutetut, kun taas Sirviön puolesta äänestivät ilmeisimmin valtuutetut kokoomuksen ja RKP:n yhteisestä ryhmästä ja kristillisdemokraattien ryhmästä.

Vihreiden valtuustoryhmä ja keskustan ainoa valtuutettu olivat ensimmäisellä äänestyskierroksella Larssonin takana, mutta siirtyivät toisella kierroksella pääosin Sirviön taakse.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Esa Sirviö, 48, on yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän toiminut Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtajana vuodesta 2010 ja sitä ennen kunnanjohtajana Punkalaitumella ja Mouhijärvellä. Hänen kuntauransa ensimmäinen pesti oli työskentely Kuortaneen elinkeinoasiamiehenä 1998–2000.

Kotka valitsi kaupunginjohtajan seitsemän vuoden määräajaksi. Viran tavoittelijoita oli yhteensä 18, joista 7 haastateltiin. Sirviö ottaa viran vastaan 1. toukokuuta 2018, kun Kotkan nykyinen kaupunginjohtaja Henry Lindelöf jää eläkkeelle. Hän aloittaa kuitenkin työnsä Kotkassa todennäköisesti viransijaisena jo aiemmin keväällä.

Kuntatalouden kanssa kamppailua

Kotkan taloustilanne on ollut viime vuosina tukala. Uusi kaupunginjohtaja arvioi, että kuntatalouden kanssa kamppailu on ykkösasia Kotkassa myös lähivuosina.

– Näin varmasti on. Suuri kysymys on, mitä kaupungin talouden näkökulmasta tapahtuu, jos ja kun maakuntauudistus tapahtuu, Esa Sirviö sanoo.

Esa Sirviö on lähtöisin Kainuusta. Hän on opiskellut kansantaloustiedettä Joensuun yliopistossa ja ollut kuntaurallaan töissä paljon Pirkanmaalla. Meno Kotkaan ei ole hänelle kuitenkaan hyppy tuntemattomaan.

– Kotka on minulle tosi tuttu paikka jo 1970- ja 80-lukujen taitteesta. Siellä asuu sukulaisiani, ja olen viettänyt siellä paljon aikaani. Olin siellä joskus töissäkin ennen kuntauraa, Sirviö kertoo.