kuva: Pyhärannan kunta
Kunnanjohtajan valinta menee uusiksi Pyhärannassa.

Turun hallinto-oikeus on kumonnut Pyhärannan valtuuston heinäkuussa 2018 tekemän päätöksen, jolla se valitsi Harri Hiitiön kunnanjohtajaksi.

Hallinto-oikeus katsoi päätöksen syntyneen virheellisessä järjestyksessä, koska valtuuston puheenjohtaja määräsi yhden valtuutetun ulos kokouksesta asian käsittelyn aikana. Kuntalain mukaan valtuutetun poistaminen on äärimmäinen keino järjestyksen ylläpitämiseksi ja käytettävissä vain tilanteissa, joissa valtuutettu käytöksellään häiritsee kokouksen kulkua. Tällaisesta tilanteesta ei hallinto-oikeuden mukaan Pyhärannan tapauksessa ollut kyse.

Valtuuston päätöksestä valitti kokouksesta poistettu valtuutettu, keskustan Pauli Laivo. Laivon puheenvuoro oli karannut pois asiasta, ja valtuuston puheenjohtajana toiminut Mervi Puonti, kok, oli häntä tästä huomauttanut. Lopulta puheenjohtaja määräsi Laivon poistumaan kokouksesta. Hallinto-oikeus toteaa, että tällaisessa tilanteessa puheenjohtaja voi vain kehottaa puhujaa palaamaan asiaan, ja jos puhuja ei noudata kehotusta, puheenjohtaja voi kieltää häntä jatkamasta puhetta.

Tapauksessa oli eri näkemyksiä siitä, määräsikö valtuuston puheenjohtaja Laivon poistumaan vai poistuiko hän itse. Hallinto-oikeus tulkitsi kokouksen videotallenteen ja pöytäkirjamerkintöjen perusteella, että Laivo määrättiin ulos kokouksesta.

Hallinto-oikeuden ratkaisu on Pyhärannan kunnanhallituksen listalla maanantaina. Päätösesityksen mukaan kunnanhallitus esittäisi valtuustolle virheellisessä järjestyksessä tehdyn päätöksen korjaamista ja kunnanjohtajan uutta valintaa niistä hakijoista, jotka ilmoittavat olevansa vielä käytettävissä.

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.