Niko Kyynäräinen on Lahden uusi kaupunginjohtaja. (Kuva: Lassi Häkkinen / Lahden kaupunki)

Turun elinvoimajohtajasta Niko Kyynäräisestä tulee Lahden kaupunginjohtaja.

Lahden valtuusto valitsi Kyynäräisen maanantaina virkavaalin toisella kierroksella, jolloin hän sai 31 ääntä ja Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka 28 ääntä. Ensimmäisellä kierroksella Kyynäräinen sai 28 ääntä, Ikola-Norrbacka 25 ääntä ja Kuntaliiton yhteysjohtaja José Valanta 6 ääntä.

Ennen virkavaalia käydyssä keskustelussa valtuutetut suitsuttivat kaikkien kolmen kärkiehdokkaan erinomaisuutta. Yhdelläkään valtuustoryhmällä ei ollut ryhmäpäätöstä, mutta ryhmäpuheenjohtajista SDP:n Minna Lampinen, vihreiden Riina Puusaari ja vasemmistoliiton Elisa Lientola liputtivat Niko Kyynäräisen puolesta. KD:n Sonja Falk ja oman Liikutamme-ryhmän perustanut Tuija Saloranta ilmoittautuivat Rinna Ikola-Norrbackan kannattajiksi. Liiken Nytin Niko Liukkonen kertoi olevansa José Valannan valinnan takana.

Kyynäräinen on toiminut Turun kaupungin elinvoimajohtajana vuodesta 2021 lähtien. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa Turku Science Park Oy:n toimitusjohtajana ja Turun elinkeinojohtajana.

”Lahti menestyy kaupunkien välisessä kisassa”

Niko Kyynäräisen sukujuuret ulottuvat Lahteen.

– Isoisäni oli yksi Lahden rakentajista ja vastasi muun muassa työnjohtajana keskustan katujen kunnossapidosta. Hänelle oli kunnia-asia jättää kaupunki seuraaville sukupolville erinomaisessa kunnossa. Samaa tavoitetta aion minäkin pitää ohjenuorana kaikessa toiminnassani. Isovanhempani, vanhempani sekä siskoni ovat kaikki olleet lahtelaisia, nyt on minun kunnia-asiani olla osa jatkumoa, hän kertoo kaupungin tiedotteessa.

Tuleva kaupunginjohtaja uskoo, että Lahdella on hyvät edellytykset menestyä kaupunkien välisessä kilpailussa.

– Maailma kaupungistuu edelleen valtavaa vauhtia, mikä tarkoittaa myös tiukkaa kilpailua kaupunkien ja kaupunkiseutujen välillä. Lahti pärjää sijaintinsa ja ennen kaikkea tehtyjen rohkeiden päätösten vuoksi tässä haastavassa kilpailussa. Viime vuosien korkea investointitaso Lahdessa kertoo vahvasta kyvystä viedä strategisia tavoitteita maaliin. Uutta täytyy kuitenkin koko ajan luoda samalla kun vanhasta pidetään huolta, Kyynäräinen sanoo.

– Lahti on johtavia ilmastokaupunkeja maailmassa, ja tämä tulee olemaan alueen yritysten ja kaupunkilaisten menestyksen tae myös tulevaisuudessa.

Lahti valitsi seuraajan Pekka Timoselle, joka siirtyi Vantaan kaupunginjohtajaksi. Hakijoita ja suostumuksensa antaneita oli yhteensä 19.