kuva: Reisjärven kunta
Mauno Ranto.

Sievin valtuusto valitsi torstaina Mauno Rannon yksimielisesti määräaikaiseksi kunnanjohtajaksi. Ranto on hallintotieteiden maisteri ja Siikajoen kunnanjohtaja.

– Kaikissa puheenvuoroissa puollettiin Rannon valintaa, ja koko prosessi onnistui oikein hyvin. Mies on tuttu, ja päätös oli siksi helppo tehdä, sanoo Sievin valtuuston puheenjohtaja Antti Toivola, kesk.

Määräaikaisuus ei ollut haettavana, vaan Ranto antoi tehtävään suostumuksensa keskusteltuaan asiasta sieviläispäättäjien kanssa. Hän on työskennellyt Sievissä pari vuotta sitten hallintopäällikön sijaisena.

Kunnanjohtajan virka on tällä hetkellä täyttämättä. Kunnanjohtajana toiminut Janne Tervo irtisanoutui syyskuussa 2017, mutta johtajasopimuksen soveltamiseen liittyvän kunnallisvalituksen vuoksi kunta ei ole julistanut virkaa vakinaisesti täytettäväksi.

Ranto valittiin Siikajoen kunnanjohtajaksi syyskuussa 2016. Hän on toiminut aiemmin myös Reisjärven va. kunnanjohtajana, Pyhäjärven hallintojohtajana ja Maaningan hallintojohtajana.

”Kunnanjohtajan työ jatkuvasti katkolla”

Mauno Ranto kertoo, että ei ollut itse hakeutumassa Siikajoelta pois.

– Mutta sieviläiset pyysivät suostumustani, ja harkinnan jälkeen sen annoin. Määräaikaisuus ei sinänsä vaikuta mitenkään. Kunnanjohtajan työhän on periaatteessa jatkuvasti katkolla, ja lähtö voi vakituisesta virastakin tulla nopeastikin luottamuspulan takia.

Ranto sanoo Siikajoen ja Sievin olevan melko samantyyppisiä kuntia.

– Sievissä ollaan joissakin asioissa pidemmällä kuin täällä. Esimerkkinä voi mainita talous- ja henkilöstöhallintoa tai vaikkapa valokuitua koskevat ratkaisut. Sievissä ne on tehty, täällä vasta mietitään.

Siirtyminen Sieviin kiinnosti osin henkilökohtaisten syiden takia.

– Minulla on Kärsämäellä kakkosasunto eli vanha omakotitalo. Se on synnyinkotini, jossa käyn vähintään kerran viikossa. Toinen asia on se, että aikuinen kehitysvammainen tyttäreni asuu Pyhäjärvellä, ja siellä tulee myös viikoittain käytyä. Sievistä on kumpaankin selvästi lyhyempi matka kuin täältä, Ranto kertoo.

Rannon määräaikainen pesti alkaa 1. kesäkuuta ja jatkuu, kunnes kunnallisvalitukseen on saatu ratkaisu.

Juttua muutettu 16.3. klo 13.30: Lisätty Rannon kommentit.