kuva: Kuntaliitto
Minna Karhunen on Kuntaliiton uusi toimitusjohtaja.

Kuntaliiton hallitus on valinnut Minna Karhusen Kuntaliiton uudeksi toimitusjohtajaksi. Karhunen, 51, on hallintotieteiden maisteri ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja.

– Kuntaliiton hallitus koki Minna Karhusen erityiseksi vahvuudeksi vahvan kuntaosaamisen ja julkishallinnon tuntemuksen, sanoo Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero, sd.

Liiton hallitus teki valinnan äänestyspäätöksellä. Karhunen sai yhdeksän ääntä ja kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari kuusi ääntä.

Karhunen on johtanut Etelä-Suomen aluehallintovirastoa vuoden 2015 alusta. Hän on toiminut aiemmin muun muassa Järvenpään kehitysjohtajana 2009–2014 ja Karkkilan kaupunginjohtajana 2005–2009.

Karhunen valittiin 1991 eduskuntaan 23-vuotiaana. Hän toimi kokoomuksen kansanedustajana kaksi kautta, 1991–99. 1980-luvun lopulta 2000-luvun alkuun hän vaikutti Hyvinkään kuntapolitiikassa ja toimi muun muassa kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajan tehtävissä. Ennen kansanedustajavuosiaan Karhunen työskenteli toimittajana.

Nykyinen Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen jättää tehtävänsä omasta pyynnöstään helmikuun 2019 lopussa. Toimitusjohtaja valittiin seitsemän vuoden määräajaksi.

”Uusi rooli kuntien yhteistoiminnalle”

Minna Karhunen kertoo jo pitkään pitäneensä Kuntaliiton toimitusjohtajuutta yhtenä unelmatyöpaikoistaan.

– Kaikki mitä olen urallani tehnyt – toimittajan työt, kunnallispolitiikka, kansanedustajuus, kaupunginjohtajuus, työt valtiolla – on tavallaan valmentanut tähän tehtävään.

– Rakastan muutosten johtamista. Haluan olla vaikuttamassa käynnissä oleviin rakenteellisiin muutoksiin ja siihen, millaiseksi kuntien toimintakenttä muodostuu, Karhunen sanoo.

Kuntaliiton asema eriytyvön kuntakentän edunvalvojana on kyseenlaistettu. Esimerkiksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kysyi blogissaan, edustaako Kuntaliitto todellisuudessa enää ketään ja pohti, kannattaako Helsingin enää kuulua Kuntaliittoon.

Karhunen on varma, ettö Kuntaliittoa tarvitaan. Sen toiminta pitää hänen mielestään kuitenkin profiloida uudella tavalla.

– Perinteinen yhden linjan ajaminen ei enää toimi, ja sen takia toiminta on näkynyt hampaattomana. Liiton on löydettävä uusi rooli kuntien yhteistoiminnalle, sillä on lukuisia kuntakenttää yhdistäviä asioita. Nyt on käytävä kuntien kanssa keskustelu siitä, mitä lisäarvoa Kuntaliitto voi antaa.

– Tavoitteeksi pitää ottaa, että yksikään kunta ei pohdi viiden vuoden kuluttua, kannattaako kuulua Kuntaliittoon. Tämän sanoin myös haastattelussa, Karhunen kertoo.

 

Karhusen kommentit lisätty klo 15.04.