Kuva: Pixabay

Riihimäen kaupungin muutosjohtajana toiminut Matti Muukkonen kertoo yllättyneensä virkasuhteensa katkaisemisesta koeajalla.

– En osannut lainkaan odottaa tällaista.

Kaupunginjohtaja Sami Sulkon viranhaltijapäätöksessä todetaan, että virkasuhde puretaan koeajalla, koska Muukkosen johtamis- ja viestintätapa ei ole riittävällä tavalla vastannut muutosjohtajan tehtävälle asettuja vaatimuksia ja tämä tapa on aiheuttanut työyhteisöllisiä ongelmia ja osoittanut hänen sopimattomuutensa työyhteisöön.

– Perustelut ovat mielenkiintoisia muun muassa siksi, että soveltuvuuteni tehtävään on testattu muiden kärkihakijoiden tavoin. Lisäksi esimieheltä on jatkuvasti tullut positiivista palautetta suunnitelluista toimista ja toiminnastani. Työyhteisöllisistä ongelmista tai sopimattomuudesta ei ole ollut puhetta ennen päätösasiakirjaa, ei edes kutsussa kuulemiseen, Muukkonen sanoo.

Muukkosen mielestä on selvää, että häntä ei ole kuultu asianmukaisesti. Sulkon päätöksen mukaan Muukkosta on kuultu virkasuhteen purkamisesta 15. lokakuuta, ja tilaisuudesta on tehty kuulemispöytäkirja. Muukkoselle varattiin mahdollisuus myös toiseen kuulemiseen tai uuteen vastineeseen 23. lokakuuta.

Ensimmäiseen, yhden työpäivän varoitusajalla kutsuttuun kuulemiseen Muukkonen ei päässyt paikalle, mutta hän toimitti siihen vastineensa. Muukkosen mukaan toiseen, 23. lokakuuta pidettyyn kuulemiseen hän ei ole saanut kutsua kirjeitse.

– Yksityiseen sähköpostiosoitteeseeni oli lähetetty viesti, mutta se ei ole lain mukaan riittävä tapa toimittaa tieto. Ja sekin viesti oli mennyt roskapostiin.

Muukkosen mukaan hänen ensimmäiseen kuulemiseen kirjoittamansa vastine on julistettu salaiseksi kyseenalaisin perustein.

– Se on julistettu kokonaisuudessaan salaiseksi sen sisältämien terveystietojen perusteella. Vastineeni sisälsi havaintojani kaupungin sisäisestä valvonnasta ja muun muassa kaupunginjohtajan toiminnasta muutamassa tuoreessa asiassa, mutta salassapitomerkinnästä johtuen minäkään en voi niitä avata sen enempää.

Muukkonen ei ole tehnyt ratkaisua, riitauttaako virkasuhteen katkaiseminen.

– Ammattiliiton lakimies tutkii parhaillaan asiaa. Asiaan palataan todennäköisesti tiistaina.

Muukkosella todettiin ms-tauti keväällä 2017 hänen toimiessaan Pyhärannan kunnanjohtajana. Hän on ollut sairauden takia Riihimäen kaupungin työterveyden määräämällä sairauslomalla ja osin myös sairaalahoidossa irtisanomisprosessin aikana.

– Palasin sairauslomalta töihin vain muutama päivä ennen ensimmäistä kuulemista.

Kaupunginjohtaja Sulkko toteaa, että kaupunki ei kommentoi mitenkään julkisesti asioita, jotka liittyvät yksittäisen työntekijän virkasuhteen purkamiseen koeajalla.

– Myös Muukkosen täytyy tietää, ettei kaupunki kommentoi tällaisia asioita julkisuudessa lainkaan.