Pormestarimalli on käytössä viidessä kunnassa Suomessa. (Kuva: Ville Miettinen)

Puolangan kunnanhallitus esittää valtuustolle, että kunnassa otetaan käyttöön pormestarimalli. Hallitus teki esityksensä torstaina yksimielisesti.

Johtamisjärjestelmän pohtiminen tuli Puolangalla ajankohtaiseksi, kun kunnanjohtajana toiminut Esko Rautiainen jätti tehtävänsä huhtikuussa. Pormestarimalliin siirtyminen tapahtuisi hallintosäännön muutoksella kesken vaalikauden.

Valtuusto käsittelee johtamistapaa 15. toukokuuta. Hallintosäännön muutos ja pormestarin valinta saattavat tapahtua jo samassa kokouksessa.

– Pormestarimalli varmistaisi valtuuston tahdon toteutumisen kunnan johtamisessa. Pienillä kunnilla on myös ollut vaikeuksia saada johtaviin virkoihinsa sitoutunutta väkeä, kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Peltola, kesk., perustelee esitystä.

Peltola toimii parhaillaan osa-aikaisena palkallisena luottamushenkilönä. Pesti jatkuu, kunnes pormestari on ottanut tehtävänsä vastaan tai valtuusto on valinnut uuden kunnanjohtajan. Peltola on myös keskustan todennäköinen pormestariehdokas. Puolangan kunnanjohtajan virkaa hoitaa oman työnsä ohella hallintojohtaja Aija-Mari Partala.

Pormestarimalli on Suomessa käytössä viidessä kunnassa. Ensimmäisinä siihen siirtyivät Tampere 2007 ja Pirkkala 2009. Helsinki ja Tuusula vaihtoivat johtamisjärjestelmää viime kuntavaalien jälkeen ja Kärkölä kesken vaalikauden viime talvena. Lisäksi Lahdessa on tehty päätös pormestarimalliin siirtymisestä, kun kuntavaalikausi vaihtuu 2021.

Puolanka on 2 700 asukkaan kunta Kainuussa Kajaanin pohjoispuolella. Matkaa Kajaaniin on 100 kilometriä.