Kunnanvaltuutettu Rauno Luttinen on valittanut Pyhärannan kunnanjohtajan valinnasta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Turun hallinto-oikeus hylkäsi Luttisen valituksen äänin 2–1.

Pyhärannan valtuusto päätti huhtikuussa 2016 valita kunnanjohtajan virkaan hallintotieteiden tohtori Matti Muukkosen.

Pyhärannan kunnan hallintosäännön mukaan viran kelpoisuusvaatimuksista päättäminen kuuluu valtuuston toimivaltaan. Virka oli kuitenkin julistettu haettavaksi ja sittemmin uudelleen haettavaksi kunnanhallituksen päättämillä kelpoisuusvaatimuksilla. Hallinto-oikeuden mukaan kunnanhallitus oli näin ollen asiaa valmistellessaan ylittänyt toimivaltansa.

Hallinto-oikeus totesi, että valtuuston valintakokouksessa yksi kunnanvaltuutettu (Luttinen) oli puheenvuorossaan nimenomaisesti kiinnittänyt huomiota toimivallan ylittämiseen. Hän tai kukaan muukaan valtuutettu ei ollut kuitenkaan tehnyt vastaehdotusta asiassa, joten valtuusto hyväksyi yksimielisesti kunnanhallituksen ehdotuksen Muukkosen valinnasta.

Hallinto-oikeus katsoi, että valtuusto oli päättäessään kunnanjohtajan valinnasta samalla hyväksynyt mainitut kelpoisuusvaatimukset noudatettaviksi virkavaalissa. Näin ollen valtuuston päätöstä ei ollut syytä kumota virheellisessä järjestyksessä syntyneenä.

Vähemmistöön jäänyt hallinto-oikeuden tuomari katsoi, että koska kunnanhallitus oli ylittänyt toimivaltansa, valtuuston päätös olisi pitänyt kumota.

– Koska Pyhärannan kunnanhallituksen toimivaltaan ei kuulu viran kelpoisuusvaatimuksista päättäminen, ei se viran haettavaksi julistamisen yhteydessäkään ole voinut niistä päättää. Koska se käsillä olevan asian valmistelun yhteydessä on toimivaltansa ylittäen kuitenkin toiminut näin, on valtuuston tuon valmistelun pohjalta tekemä päätös syntynyt virheellisessä järjestyksessä. Valtuuston päätös on siten kumottava, toteaa Luttinen valituksessaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*