Savonlinnassa ei ole enää neuvoteltu - valtuusto päättää tilapäisestä valiokunnasta perjantaina

Savonlinnan valtuusto kokoontuu perjantai-iltana.
Savonlinnan valtuusto päättää perjantai-iltana, asettaako se tilapäisen valiokunnan valmistelemaan kaupunginjohtaja Janne Laineen irtisanomista. Todennäköisesti näin käy, sillä aloitteen valiokunnan asettamisesta on allekirjoittanut 35 valtuuston 43 jäsenestä. Valiokunnan asettamiseen riittää yksinkertainen enemmistö.
– Uusia neuvotteluja ei ole enää käyty, toteaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eija Stenberg, sd.
Savonlinnan tapaus on mutkikas, sillä kaupunginjohtaja Laineen johtajasopimus ei ole tavanomainen. Yleensä selvissä epäluottamustilanteissa kunnanjohtaja irtisanoutuu itse, sillä johtajasopimuksissa on määritelty erokorvaus oma-aloitteisesta irtisanoutumisesta. Korvausta ei yleensä makseta, jos erottaminen tapahtuu valtuuston päätöksellä tilapäisen valiokunnan valmistelun kautta. Tällä tavoin määritellyt erokorvaukset ovat olleet pääsääntö sen jälkeen, kun johtajasopimukset tulivat pakollisiksi vuonna 2015 hyväksytyssä uudessa kuntalaissa.
Savonlinnassa on toisin. Janne Laineen johtajasopimus on vuodelta 2006, eikä sitä ole sen jälkeen päivitetty. Sopimuksessa ei ole mainintaa erokorvauksesta, jos kaupunginjohtaja irtisanoutuu itse luottamuspulatilanteessa. Siinä todetaan sen sijaan, että kaupunginjohtajalla on oikeus 12 kuukauden palkkaan, jos valtuusto irtisanoo kaupunginjohtajan ilman, että hän on syyllistynyt vakavaan virkavirheeseen. Näin ollen hän saa korvauksen myös, jos irtisanominen tapahtuu valtuuston päätöksellä kuntalain 43§:n mukaisesti eli epäluottamuksen perusteella.
Laineelle on Stenbergin mukaan ehdotettu johtajasopimuksen muuttamista siten, että hän olisi irtisanoutuessaan saanut palkan kahden kuukauden irtisanomisajalta sekä lisäksi 18 kuukaudelta. Korvaussumma olisi ollut pitkästi yli 200 000 euroa. Laineen nykyisen johtajasopimuksen perusteella hänelle maksetaan irtisanomisesta 12 kuukauden palkkaa ja kahden kuukauden irtisanomisajan palkkaa vastaava erokorvaus, eli selvästi pienempi summa.
Laineen kannalta on kuitenkin turvallisempaa, että prosessi kulkee tilapäisen valiokunnan ja valtuuston päätöksen kautta. Jos hän hyväksyisi muutokset johtajasopimukseensa ja allekirjoittaisi heti eropaperit, hän ottaisi riskin. Johtajasopimuksen muutos vaatii kaupunginhallituksen hyväksynnän, ja mahdollisine valituksineen kestäisi pitkään, ennen kuin muutos saisi lainvoiman. Ja teoriassa se voisi myös kumoutua.
Eija Stenbergin mukaan johtajasopimuksen päivittäminen on otettu viimeksi esille kehityskeskustelujen yhteydessä vuonna 2023, mutta kaupunginjohtaja ei muuttamiseen suostunut.
– Työnantajan yksipuolisilla päätöksillä johtajasopimusta ei voi muuttaa. Tästä tuntuu Savonlinnassa olevan kaupunkilaistenkin keskuudessa vääriä käsityksiä, Stenberg sanoo.
Kuntaliiton lakiyksikön juristin Kirsi Lambergin mukaan on hyvin harvinaista, että johtajasopimus on niin vanha kuin Savonlinnassa tapauksessa. Vanhakin sopimus on kuitenkin laillinen, jos sopimuksessa ei ole sovittu määräaikaisuudesta.
– Vanhat, ennen vuoden 2015 kuntalain uudistusta tehdyt johtajasopimukset oli määrä päivittää uuden lain mukaisiksi, mutta Savonlinnassa näin ei ole tehty.
Harvinaista on myös se, että kunnanjohtajalle on määritelty erokorvaus myös siinä tapauksessa, että irtisanominen tapahtuu valtuuston päätöksellä tilapäisen valiokunnan valmistelun kautta.
– Menettelyt on tarkoitettu vaihtoehtoisiksi. Jos kunnanjohtaja irtisanoutuu itse luottamuspulatilanteessa, hän saa erokorvauksen. Jos irtisanominen tapahtuu valtuuston päätöksellä kuntalain 43§:n mukaisesti tai esimerkiksi viranhaltijalain mukaisilla perusteilla, korvausta ei makseta, Lamberg toteaa.
Laine: Lainvoimaisen sopimuksen mukaan mennään
Kaupunginjohtaja Janne Laine toteaa Kuntalehdelle, että hänellä on lainvoimainen johtajasopimus.
– Sen mukaisesti mennään.
35 valtuutetun allekirjoittamassa aloitteessa luottamuspulan perusteiksi mainitaan kaupunginjohtajan ongelmat henkilöstön kanssa toimimisessa, ongelmat luottamushenkilöiden kanssa toimimisessa kuluneella valtuustokaudella sekä käyttäytyminen edunvalvontatilaisuuksissa ja muissa tilaisuuksissa, jonka vuoksi Savonlinnan maine on kärsinyt vahinkoa.
Laine pitää esitettyjä luottamuspulan syitä tekaistuina.
– Kaupunginhallituksen puheenjohtaja on todennut julkisuudessakin, kuten monet muutkin luottamushenkilöt, että yhteistyö kanssani on sujunut hyvin. Kaksi työsuojeluilmoitusta todettiin perusteettomiksi. Kaupungin työntekijöistä 80 prosenttia suosittelee kaupunkia työnantajana, kun Kuopiossa vain 68 prosenttia. Sairauspoissaolot kaksi päivää alle keskiarvon. Johtamisarvioinnissa sain hyvät arvosanat, Laine kirjoittaa Kuntalehdelle sähköpostitse.
Laineen mukaan myös kritiikki edunvalvonnasta on aiheetonta.
– Kaupungin talous on vahva, taseessa yli 45 miljoonaa euroa ylijäämää. Viisi muuttovoittovuotta peräkanaa. Teollisuudessa on saatu neuvoteltua 200 miljoonan euron investoinnit ja teolliset työpaikat kasvaneet. Charter-lentoyhteydet saatiin neuvoteltua vuonna 2022 Frankfurtista ja Rotterdamista, Laine toteaa.
Muiksi edunvalvonnan onnistumisiksi Laine kertoo teknologiapuistoon saadun 15 miljoonan euron puulaboratorioinvestoinnin ja nyt käynnistymässä olevan 10 miljoonan euron kuitulaboratorion investoinnin.
– Sairaalan edunvalvonnassa saatiin torjuntavoitto, kun sairaalan alasajamisen vaihtoehto saatiin torjuttua. Saimme myös neuvoteltua Retretin investoinnin Itä-Suomi ohjelmaan ja oman työvoimapalvelualueen, Laine luettelee.
Lisätty Laineen kommentit 21.2. klo 14.30.