Kuva: Tuomo Leikkola
Kirsi Virtanen toimi Sodankylän kunnanjohtajana vain noin vuoden verran. Aiemmin hän toimi Jämijärven kunnanjohtajana.

Sodankylän kunnanjohtaja Kirsi Virtanen on irtisanoutunut virastaan tiistaina 9. kesäkuuta.

Kunnan tiedotteen mukaan virkasuhteen päättämisestä on sovittu yhteisymmärryksessä ja menettelyssä on noudatettu johtajasopimuksen määräyksiä. Virtasella ei ole viranhoitovelvoitetta irtisanomisaikana.

– Kirsi Virtasen ero kunnanjohtajan virasta on hänen omasta aloitteesta, josta sitten neuvoteltiin johtajasopimuksen mukaisesti. Prosessi on alkanut jo ennen tilapäisen valiokunnan perustamisesitystä, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Mikko Pyhäjärvi, kesk.

Kunnanjohtajan virkatehtäviä hoitaa irtisanomisaikana ja uuden kunnanjohtajan rekrytointiprosessin ajan talous- ja hallintojohtaja Tarja Lempeä. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Mikko Pyhäjärvi  arvioi, että uuden kunnanjohtajan etsintä käynnistettäneen elokuussa lomakauden jälkeen.

15 valtuutetun aloite tilapäisestä valiokunnasta

Maanantaina 15 Sodankylän valtuutettua jätti aloitteen, että kunnanvaltuusto käynnistäisi kunnanjohtajan irtisanomisen asettamalla tilapäisen valiokunnan valmistelemaan asiaa. Sodankylässä valtuustossa on 27 valtuutettua. Aloite raukeaa, kun Virtanen irtisanoutui.

Allekirjoittajat esittivät aloitteelleen kolme perustelua: puutteet johtamisessa, toimimisen vastoin kunnanhallituksen omistajaohjausta kunnan omistamassa yhtiössä ja kyvyttömyyden priorisoida.

Esimerkkinä johtamisen puutteista valtuutetut mainitsivat huomautuksen, joka Virtaselle on annettu epäasiallisesta käytöksestä alaista kohtaan. Esimerkkinä kyvyttömyydestä priorisoida allekirjoittajat nostivat esille sen, että Virtanen esitti vaikeassa taloustilanteessa talous- ja hallintojohtajan työsuhteen päättämistä.

Kunnanjohtaja Virtanen esitti viime viikolla kunnanhallitukselle, että talous- ja hallintojohtajan virkasuhde purettaisiin koeaikana. Kunnanhallitus kaatoi esityksen äänin 5–0.

Sodankylän valtuusto valitsi Kirsi Virtasen kunnanjohtajaksi huhtikuussa 2019. Aiemmin hän työskenteli Jämijärven kunnanjohtajana.

 

Juttua muutettu 10.6. klo 10.15: Lisätty väliotsikko ja tieto aloitteen raukeamisesta.

Juttua muutettu 10.6. klo 14.14: Lisätty Mikko Pyhäjärven kommentti.