– Halu palata käytännön johtotehtäviin ja vieläpä aivan ainutlaatuisessa ympäristössä Käsivarren Suomessa.

Näin perustelee Enontekiön kunnanjohtajaksi keskiviikkona valittu sotilasprofessori Jari
Rantapelkonen hakeutumistaan kuntajohtajan uralle.

– Olen 52-vuotias. Ajattelin, että minun on nyt viimeistään kokeiltava, millaista toimiminen suomalaisen yhteiskunnan ruohonjuuritasolla eli kunnissa on.

Rantapelkonen on työskennellyt Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessorina nelisen vuotta. Hänen oppialansa on tulevaisuuden sotataito.

Sotilaana hän on ollut viimeksi kentällä 2010–2011. Tuolloin hän toimi esimiehenä Afganistanissa yksikössä, joka tuki Afganistanin armeijaa yhden aselajikoulun, viestikoulun, perustamisessa. Alaisina oli amerikkalaisia, ruotsalaisia, norjalaisia ja suomalaisia sotilaita.

– Lisäksi mentoroin afgaanieverstiä, joka oli kaiken kokenut sodankäynnin ammattilainen. Se oli melkoinen kokemus.

Myös Enontekiön aiempi kunnanjohtaja Mikko Kärnä sekä Kärnän viransijaisena toiminut Mauri Koskela ovat koulutukseltaan sotilaita. Miehet eivät ole Rantapelkoselle tuttuja.

– Ehkä heidän esimerkkinsä hieman vaikutti, kun pohdin Enontekiöön hakemista. Minullahan ei ole aiempaa kokemusta kuntien johtotehtävistä. Ajattelin, että eivät ne ainakaan ihan kieroon minua katso, kun ovat aiemminkin sotilaan valinneet.

Ratkaisevaa hakupapereiden jättämisen kannalta oli Rantapelkosen mukaan kuitenkin arvopohja, joka kumpusi Enontekiön kunnan strategiasta.

– Sieltä nousi esiin avoimuus, positiivisuus, rehellisyys ja ennen kaikkea jatkuva oppiminen.

Janakkalassa asuvalla Rantapelkosella ei ole aiempia siteitä Enontekiöön.

– Sen sijaan naapurikunnassa Inarissa meillä on vaimon kanssa mökki, jota olemme vähitellen rakennelleet. Sinne lähdemme taas tänään, Rantapelkonen kertoi perjantaiaamuna.