Kuva: Seppo Haavisto
Päivi Sillanaukeen kausi on katkolla vasta vuoden kuluttua, mutta paikan täyttäminen on jo vireillä.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön viran täyttö on herättänyt ihmetystä ajoituksen takia. Virka julistettiin haettavaksi jo tämän vuoden lokakuussa, vaikka nykyinen virkakausi jatkuu ensi vuoden lokakuuhun. Yleinen arvio on, että nykyinen hallitus haluaa päästä täyttämään viran.

Kun sote-uudistus on joka tapauksessa kriittisessä vaiheessa vielä ensi vuonnakin, hallitus voi varmistaa, että ministeriötä johtaa nykyisen hallituksen tavoitteisiin sitoutunut henkilö.

Vahva ennakkosuosikki on viran nykyinen haltija Päivi Sillanaukee, jota pidetään kokoomuslaisena. Hakijoina on myös ainakin kaksi STM:n ylijohtajaa, Kirsi Varhila ja Outi Antila.

Sillanaukee nimitettiin edellisellä kerralla virkaan silloisen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon, kok., aikana.

Sillanaukeelta vapaaksi jääneeseen ylijohtajan virkaan nimitettiin tuolloin Varhila. Demaritaustaisen Varhilan, silloin Paaasikoski, nimitys ohi virkamiesten esittämän Eija Koivurannan herätti arvostelua poliittisesta valinnasta. Varhilan virkaan toi silloinen peruspalveluministeri Maria Guzenina, sd.

Sote-uudistusta STM:ssä vetänyt Varhila on ollut porvarihallituksen uskollinen ja tehokas soturi. Sote-uudistuksessa juuri Varhila on ollut näkyvä hahmo, jonka rinnalla Sillanaukeen profiili on jäänyt hillityksi.

Antila usein loppusuoralla

Outi Antila on ollut mukana loppusuoralla monessa merkittävässä virantäytössä. Viimeksi hän hävisi arvalla Kelan pääjohtajan paikan Elli Aaltoselle. Aiemmin hänen nimensä on esiintynyt ainakin Kevan toimitusjohtajan ja Kelan johtajanvalinnoissa. Antila on sitoutumaton, mutta erilaisissa spekulaatioissa häntä silti pidetään keskustalaismielisenä.

Kelasssa on nytkin vireillä johtajaan paikan täyttäminen. Antila ei ole julkistetussa hakijoiden listassa, mutta yksi hakija ei halua nimeään julkisuuteen.

Kelan täytettävänä oleva johtajan paikka on tähän asti ollut demarien. Jos siihen edelleen valitaan sosiaalidemokraatti, mielenkiintoinen ehdokas on SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas, joka on näkyvästi arvostellut hallituksen leikkauslinjaa. Kelan johtajan nimitys ei kulje hallituksen kautta.

Sote-kriitikko mukana hakijoissa

STM:n kansliapäällikön virkaa on hakenut myös HUSin hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen. Hän on sote-uudistuksen yksi aktiivisimmista ja perusteellisimmista kriitikoista, joten hallituksesta tuskin löytyy hänelle kannatusta.

STM:n kansliapäällikön viran hakuaika päättyi maanantaina. STM:n mukaan hakijoita on kaikkiaan 12.

Nimityksen esittelee sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila, sin. Yleensä esittelevällä ministerillä on suuri mahdollisuus saada suosikkinsa valituksi, mutta sinisillä tuskin on tarjolla omaa ehdokasta virkaan.

Virka täytetään viiden vuoden määräajaksi 1.10.2019 alkaen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä