Kuva: Pixabay

Sysmän kunnanvaltuusto asetti maanantaina tilapäisen valiokunnan valmistelemaan kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoen irtisanomisasiaa.

Päätös syntyi äänin 16-2. Kolme valtuutettua äänesti tyhjää. Ensin valtuusto äänesti asian pöydällepanosta. 17 valtuutettu kannatti käsittelyn jatkamista, 3 oli vastaan ja yksi äänesti tyhjää.

Valiokunnan perustamista vastustaneet kokoomuksen edustajat Virpi Streng ja Mia Tommola katsoivat, että epäluottamukselle ei ole esitetty perusteita. Tommola sanoi, että Kitkiöjoki on johtanut kuntaa hyvin ja että myös kunnan talous on hyvässä kunnossa.

Kunnanhallituksen mukaan epäluottamus kunnanjohtajaa kohtaan on kehittynyt pitkän ajan kuluessa. Perusteena epäluottamukselle on kunnanjohtajan puutteellinen kyky vastata kunnanhallituksen alaisesta toiminnasta.

Kunnan luottamusjohdon ja Kitkiöjoen välisissä neuvotteluissa ei ole löytynyt sovintoratkaisua. Kunnanjohtaja Kitkiöjoen näkemys on ollut, ettei ristiriitatilannetta ole lainkaan. Hän on kokenut neuvottelut epäasiallisena painostuksena ja uhkailuna sekä katsonut, ettei pidetty neuvottelutilaisuus täytä johtajasopimuksen ja kunnanhallituksen päätöksen mukaista menettelyä ristiriitatilanteiden ratkaisemisesta.

Tilapäisen valiokunnan puheenjohtajana toimii Eevakaisa Lehtosalo-Lönnberg, kesk., ja varapuheenjohtajana Mirja Kalliosaari, ps.

Marketta Kitkiöjoki on työskennellyt Sysmän kunnanjohtajana vuodesta 2006.