kuva: PIXABAY
KHO piti voimassa Honkanjoen valtuuston päätöksen valita Ulla Norrbo kunnanjohtajaksi.

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Honkajoen kunnanjohtajan valintaa koskeneen valituksen. Turun hallinto-oikeus hylkäsi valituksen toukokuussa 2017, ja KHO piti hallinto-oikeuden päätöksen voimassa.

Honkajoen valtuusto valitsi maaliskuussa 2016 kunnanjohtajan virkaan hallintotieteiden maisteri Ulla Norrbon. Norrbo voitti valtuuston vaalissa määräaikaisena kunnanjohtajana pitkään toimineen Mauno Mäkirannan äänin 11–6.

Valtuuston päätöstä vaadittiin kumottavaksi lukuisten muotoseikkojen lisäksi muun muassa siksi, että hakijoita ei oltu arvioitu säännösten edellyttämällä tavalla. Valituksessa katsottiin myös, että Norrbo ei täyttänyt viran kelpoisuusehtoja hallinnollisen kokemuksen osalta.

Oikeusistuinten mukaan valtuusto on sille kuuluvan harkintavallan nojalla voinut valita kunnanjohtajan virkaan kelpoisuusvaatimukset täyttävän Norrbon, vaikka ansiovertailua ei esitetty hallinto-oikeudelle annetussa lausunnossakaan. Kaikista hakijoista oli laadittu yhteenveto, josta ilmeni hakijoiden koulutus ja varteenotettava työkokemus. Varteenotettavat hakijat oli haastateltu, ja haastattelutilanteessa oli ollut läsnä koko kunnanhallitus sekä yhtä valtuutettua lukuun ottamatta koko kunnanvaltuusto.

Norrbon hallinnollista kokemusta pidettiin riittävänä. Hän oli ollut pitkään Isojoen kunnan nuoriso- ja liikuntasihteerinä ja reilun vuoden Isojoen kunnanjohtajan viransijaisena.

– Asiassa on kysymys kunnanjohtajan valinnasta, jossa valitun henkilön tulee nauttia valitsijoidensa erityistä luottamusta. Tällaisessa valintatilanteessa voidaan painottaa hakijoiden henkilökohtaisia ominaisuuksia, jotka tulevat parhaiten ilmi haastattelussa. Hakijoiden henkilökohtaisten ominaisuuksien arvioinnin perusteella on mahdollista päätyä valitsemaan kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista muukin kuin hakija, jolla on eniten työkokemusta, hallinto-oikeus totesi toukokuussa 2017.

Norrbo aloitti työnsä Honkajoella toukokuussa 2016. Hänet valittiin toistaiseksi voimassa olevaan virkaan, mutta on valitusten takia toiminut vt. kunnanjohtajana.

KHO hylkäsi myös Mauno Mäkirannan valituksen, joka koski kunnanjohtajan viran hoitamista valinnan jälkeen. Mäkiranta oli otettu hoitamaan kunnanjohtajan avoinna ollutta virkaa siihen saakka, kunnes virka on vakinaisesti täytetty.

KHO piti voimassa hallinto-oikeuden päätöksen, jonka mukaan kunnanhallituksella oli valintaan kohdistuneesta valituksesta huolimatta oikeus ottaa Norrbo hoitamaan virkaa ja katkaista Mäkirannan määräaikainen virka.

 

KHO:n päätös valinnasta

KHO:n päätös kunnanjohtajan viran määräaikaisesta hoidosta

 

 

 

 

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.