Ritva Viljanen. (kuva: Vantaan kaupunki/Ville Hörkkö)

Vantaan valtuusto valitsi maanantaina Ritva Viljasen uudeksi kaupunginjohtajaksi.

Viljanen sai valtuuston vaalissa 38 ääntä ja Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula 28 ääntä. Yksi ääni meni vihreiden valtuutetulle Anniina Kostilaiselle.

Ratkaisevaa oli Vantaan kolmanneksi suurimman valtuustoryhmän, vihreiden, tuki Viljasen valinnalle. Ryhmäpuheenvuoroissa Viljasen valintaa kannatti SDP:n ja vihreiden lisäksi myös vasemmistoliitto. Näillä kolmella ryhmällä on 67-paikkaisessa valtuustossa yhteensä 35 edustajaa.

Ujulaa tuki kokoomuksen lisäksi RKP. Perussuomalaisten, keskustan, kristillisdemokraattien ja sinisen tulevaisuuden ryhmät eivät tehneet asiassa ryhmäpäätöksiä.

Viljanen, 59, on valtiotieteiden maisteri ja oikeustieteiden kandidaatti. Hän työskenteli Helsingin henkilöstö- ja sivistystoimen apulaiskaupunginjohtajana vuodesta 2012 viime kesäkuuhun saakka, jolloin Helsingissä siirryttiin pormestarimalliin. Sen jälkeen hän on toiminut muun muassa Sitran vanhempana neuvonantajana.

Aiemmin Viljanen on työskennellyt muun muassa sisäministeriön kansliapäällikkönä ja väestörekisterikeskuksen ylijohtajana.

”Vantaa tunnetaan ja tänne halutaan”

Ritva Viljanen on asunut Vantaalla yli 30 vuotta.

– Tulevat päivät näyttävät valoisilta.  Aikuisikäinen elämäni on kulunut Vantaalla.  Vantaa on näinä vuosina kehittynyt ja erityisesti viimeisten vuosien kehitys ollut huomattavaa, Viljanen sanoi valinnan jälkeen valtuutetuille.

– Vantaa tunnetaan ja tänne halutaan. Tänne sopii jokainen. Vantaa on hyvä paikka asua ja sellainen sen tulee olla jatkossakin. Haluan avata mahdollisimman monia ovia, tavata päättäjiä, työntekijöitä ja kaupunkilaisia. Tässä työssä ei tarvita yksittäisiä sankareita, vaan kyse on joukkuepelistä.

Kaupunginjohtaja vaihtuu maaliskuun alussa, kun Kari Nenonen jää eläkkeelle. Nenonen on johtanut Vantaan kaupunkia vuodesta 2012.